orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

Vastagbélszűrési disszeminációs rendezvény – Szeged, 2015.05.1

2015.09.17. Nyomtatás
Twitter

A Csongrád megyében megvalósuló vastagbélszűrési modellprogram megvalósítása során szerzett tapasztalatok, visszajelzések összegyűjtése meghatározó jelentőségű, hiszen a program országos kiterjesztését megelőzően feltétlenül szükséges ismerni azokat a pontokat, ahol beavatkozás, módosítás szükséges, vagy akár gördülékenyebben szervezhető meg a szűrés. Ezért szervezett a TÁMOP 6.1.3./A projekt ún. disszeminációs workshop-ot 2015. május 12-én, Szegeden, a SZAB székházban.

A projekt egyik kiemelt célja, hogy megállítsa a vastagbélrákból eredő halálozás jelenleg kedvezőtlen irányát. Közvetlen célkitűzés a vastagbélszűrés modell-program országos kiterjesztést szolgáló javaslatok megfogalmazása, a szűrés elérhetőségének és hatékonyságának növelését szolgáló módszerek feltárása, a pilot program eddigi tapasztalatainak összegzése. A rendezvényre a programban résztvevő háziorvosok, gasztroenteorológusok, laboratóriumok képviselői, az érintett egészségfejlesztési irodák, a népegészségügyi célú szűrések szervezői, a Szegedi Tudományegyetem képviselői, védőnők, valamint civil szervezetek kaptak meghívást.

Dr. Bosnyákovics Tünde megyei tisztifőorvos köszöntőjét követően Dr. Oroszi Beatrix, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztály főosztályvezetője vázolta fel az ÁNTSZ jövőképét a vastagbélszűréssel összefüggő projekttapasztalatok alapján. Prof. Dr. Boncz Imre, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán működő Egészségbiztosítási Intézet egyetemi tanára a vastagbélszűrés klinikai és egészség-gazdaságtani evidenciáit ismertette előadásában. A gyakorló háziorvos szemszögéből mutatta be a vastagbészűrést Dr. Mester Lajos, a Szegedi Tudományegyetem oktató háziorvosa, intézeti szakorvos, „A háziorvos együttműködése a szakorvosokkal a colorectális tumorok ellátásában” c. prezentációjával.

A program délután két különböző szekcióülésen folytatódott. A népegészségügyi szűrésekkel foglalkozó szekció vezetője Dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus főorvos, a Projekt szakmai vezetője volt. Gondolatébresztő előadásában arról beszélt, hogy milyen szerepe van az oktató nőgyógyászoknak a védőnők népegészségügyi célú méhnyakszűrés végzéséhez való felkészítésben. Árváné Egri Csilla szakmai alprojektvezető a TÁMOP-6.1.3.A kiemelt projekt védőnői méhnyakszűrési alprojekt eredményeit mutatta be. Vastag Magdolna, Csongrádon dolgozó védőnő a gyakorlati szakember szemszögéből adott betekintést az általa is végzett védőnői méhnyakszűrési folyamatba. Ugyancsak személyes tapasztalatokat osztott meg a résztvevőkkel Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány kuratóriumának elnöke „Minden anyuka meggyógyul – egy erőt adó történet” címmel.

Fenti, népegészségügyi szűrési fókuszú programmal párhuzamosan, a másik szekció középpontjában kifejezetten a vastagbélszűrés állt.

A „Háziorvosi vastagbélszűrés - Civil szervezetek részvétele a CRC megelőzésében, a megbetegedettek gondozásában” címet viselő program témavezetője Dr. Kovács Rita, a Projekt szakmai koordinátora, valamint Szőke Katalin a Projekt kommunikációs alprojektvezetője voltak. A civil szervezetek munkáját a Gyógyulj Velünk Egyesület képviseletében Dr. Lakos István elnök, a Magyar ILCO Szövetség képviseletében Dr. Nagy András Péter elnök, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika Alapítványa képviseletében Uhercsák Gabriella osztályvezető klinikai főorvos mutatta be, illetve vettek részt vastagbélszűrési modellprogramról szóló párbeszédben.


Előadások