orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Védőnői tevékenység » A Családvédelmi Szolgálatok működése

A Családvédelmi Szolgálatok működése

A családtervezési ismeretek széleskörű átadása és az abortuszok számának csökkentése érdekében 1993. január 1-vel kezdték meg működésüket a Családvédelmi Szolgálatok (CSVSZ-ek).

A Családvédelmi Szolgálatok − a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX törvény (a továbbiakban: Törvény) alapján − végzik a családtervezéshez, családvédelemhez kapcsolódó tanácsadást, várandós állapothoz kapcsolódó súlyos válsághelyzet esetén segítséget adnak annak feloldásában, valamint szervezik az oktatási intézményeken kívül a családtervezési ismeretek terjesztését.

Az állami Családvédelmi Szolgálatokat a járási hivatalok működtetik.

A CSVSZ tanácsadás igénybevétele mindenki számára ingyenes (térítésmentes), és lakóhelytől függetlenül, szabadon bármelyik CSVSZ-t fel lehet keresni. (2020-ban 102 tanácsadó működött az országban.)

A várakozási idő elkerülése és a megfelelő tanácsadási idő biztosítása érdekében a CSVSZ tanácsadások előjegyzés alapján működnek, időpontot személyesen vagy telefonon lehet kérni.

A CSVSZ tanácsadók címlistája felől a kormányhivataloknál, és a járási hivataloknál lehet érdeklődni (az intézmények honlapján is megtekinthető), de a nőgyógyászati rendelőkben és a területi védőnőknél is megtudható a közeli CSVSZ tanácsadó címe, elérhetősége.

A CSVSZ munkatársa a CSVSZ védőnő. A CSVSZ védőnők főiskolai/egyetemi képzésben szerzett védőnői szakképesítéssel rendelkeznek, valamint elvégezték az ÁNTSZ/egyetem által szervezett szakirányú tanfolyamot.

A CSVSZ védőnő négyszemközti tanácsadásra várja a fiatalokat, a reproduktív korú nőket és párokat a családtervezéshez, fogamzásgátláshoz, a reproduktív egészség megőrzéséhez, a családtámogatási és családvédelmi lehetőségekhez kapcsolódó kérdésekkel, illetve tanácsadást biztosít a válsághelyzetben levő, terhesség-megszakítást szándékozó nőknek/pároknak.

CSVSZ tanácsadás igénybevétele önkéntes, kivételt képez a terhesség-megszakítás kérelmezése súlyos válsághelyzet esetén (ide tartozik a bűncselekmény következtében létrejött terhesség súlyos válsághelyzete is). Ekkor az állam a magzatvédelem és családvédelem, illetve a felelős döntés meghozatala érdekében kötelezővé tette a CSVSZ tanácsadás felkeresését.

E tanácsadásokon a CSVSZ védőnő segítő beszélgetés keretében a válsághelyzet megoldását segítő ismeretek, tájékoztatások által nyújt segítséget a magzati életének védelme és a válsághelyzet megoldása érdekében. A védőnő hangsúlyt helyez a családtervezési, és a fogamzásgátlási ismeretek személyre szabott átadására is – egy következő nem-kívánt várandós állapot megelőzéséért.

Amennyiben a nő, a pár a terhesség-megszakítás szándékát fenntartja, egy második tanácsadás során kerülhet sor a terhesség-megszakítást kérelmező lap kiállítására. Természetesen ez után is, egészen a műtétig, a nő/a pár megváltoztathatja a szándékát.

A tanácsadáson részt vett nők által önkéntesen, anonim módon kitöltött kérdőívek válaszai azt mutatják, hogy a CSVSZ védőnők támogatást és segítséget tudnak nyújtani a válság helyzetben levő, és a terhessége-megszakítását fontolgató nőknek/pároknak!

A CSVSZ védőnők a tanácsadásokon kívül előadásokat, csoportfoglalkozásokat tartanak, hogy a családtervezési ismereteket, fogamzásgátlási módszereket és a gyermekvállalása esetén igénybe vehető állami és nem állami támogatásokat minél szélesebb körben megismertessék a lakossággal.

A CSVSZ védőnők szoros szakmai kapcsolatot tartanak fenn a társszakmákkal: a szülész-nőgyógyász szakorvosokkal, a gyermekjóléti szolgálatokkal, a területi és iskola védőnőkkel.

Együttműködnek az önkormányzatok szociális osztályaival, a családsegítő szolgálatokkal, Vöröskereszttel, szakmai és társadalmi szervezetekkel, akik erkölcsi és/vagy anyagi támogatást tudnak nyújtani a válság helyzet feloldásához és a magzat megtartásához.

Nyomtatás
Nyomtatás