orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

On-line vízbiztonsági tervező alkalmazás bemutatója

2016.07.11. Nyomtatás
Twitter

Komoly szakmai érdeklődés kísérte az Országos Közegészségügyi Központ szakmai irányításával és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal finanszírozásával fejlesztett ivóvízbiztonsági on-line alkalmazás első, 2016. június 27-én tartott bemutatóját. 

Az on-line alkalmazás fejlesztése során megfogalmazott cél az volt, hogy az 50-4999 fő fogyasztót ellátó rendszereket üzemeltető víziközmű-szolgáltatókat a vízbiztonsági tervezés folyamatát egyszerűbbé tévő és a felhasználói számára ingyenesen hozzáférhető alkalmazás segítse a jogszabályilag 2017. július 1-jéig előírt, veszélymegelőzés elvén alapuló, a fogyasztó csapjáig kiterjedő biztonságos ivóvíz-szolgáltatási gyakorlat bevezetésében és alkalmazásában, összhangban a vízhigiénés nemzetközi irányelvekkel. Az alkalmazás ezen felül a közegészségügyi hatóság által végzett hatósági felügyeletet is megkönnyíti az érvényben lévő ivóvízbiztonsági tervek on-line elérhetőségével. A rendezvényen a több mint 80 résztvevő között a hazai víziközmű-szolgáltatók többsége, illetve egyes kormányhivatalok képviselői mellett 40 olyan vállalkozás is képviseltette magát, mely egyedi vízellátó rendszert üzemeltet (kórházak, mezőgazdasági / élelmiszeripari vállalkozások) vagy a vízbiztonsági tervezésben szakmai tervezési tevékenységgel foglalkozik.

Az on-line alkalmazás sikeres üzemeltetői tesztüzemet követően, várhatóan az ősz folyamán kezdheti nyilvános működését az ÁNTSZ által működtetett Humán felhasználású vizek informatikai rendszerén (HUMVI) belül, annak legújabb moduljaként.

A rendezvényen elhangzott előadások anyagai a linkre kattintva érhetőek el: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/ivoviz