orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

A védőoltások és a körültekintő magatartás fontosságára hívja fel a riói olimpiára utazók figyelmét az országos tisztifőorvos

2016.07.20. Nyomtatás
Twitter

A Zika vírussal való megfertőződés veszélye ugyan csekély, de néhány egészségügyi kockázattal számolhatnak Rio de Janeiróban azok, akik akár az olimpiai játékok ideje alatt a (augusztus 5. és 21. között, olimpiai, szeptember 7. és 18. között pedig paralimpiai játékokra) térségbe látogatnak. Mind a sportolóknak, mind az olimpiára érkező szurkolóknak fontos, hogy betartsák az egészségügyi ajánlásokat. Ezeket a Magyar Olimpiai Bizottság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal sajtótájékoztatón ismertette a média képviselőivel. Az eseményen az Országos Epidemológiai Központ ajánlásait is bemutatták a Zika-vírussal kapcsolatban.

„Módszertani levelet készítettünk a jelenlegi ismeretek alapján, hogy tájékoztassuk a Zika-vírus  reális kockázatairól a sportolókat, szurkolókat, milyen magatartással minimalizálhatjuk a megbetegedés kockázatát.  Az OTH iránymutatást készített azoknak a hazai egészségügyi szolgáltatóknak is, amelyek az esetleges fertőzöttekkel kapcsolatba kerülnek. Maga a fertőzés a szúnyogcsípést követő első napokban, sőt akár 12 napig is tünetmentes, de járhat lázzal, valamint az influenzára jellemző tünetekkel (ízületi és izomfájdalmakkal) kötőhártyagyulladással valamint a betegségre jellemző kiütésekkel járhat. Fontos megjegyezni, hogy ez a tünetegyüttes más trópusi betegségekre is utalhat, ezért fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, aki ilyen tüneteket észlel magán” – figyelmeztet Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelés, fájdalomcsillapítás lehetséges, azonban számos lázcsillapító használata nem javasolt, egyedül paracetamol tartalmú szedhető láz esetén. A betegség jelenleg védőoltással nem előzhető meg, de a fertőzés kockázata megfelelő magatartással csökkenthető.

Dr. Szentes Tamás elmondta, az Országos Járványügyi Központ megfelelően felkészült, mind a laboratóriumi háttér, mind pedig a szabályozás terén, hogy igazolják vagy kizárják a vírus megjelenését. Expozíciónak kitett várandós nők, Zikában megbetegedett férfiak női partnere számára a vizsgálat biztosított. Az egészségügyi szolgáltatóknak ajánlásként eljuttattuk a felállított eljárásrendet.
(Fotó: Bornemissza Péter)