orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Időjárási változékonyság - Egészségügyi kockázatok

2016.07.12. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a jelenleg hazánk felett lévő hőhullám és a hamarosan ezt követő hidegfront érkezése különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetén fokozott egészségügyi kockázattal járhat.

A hidegfrontra jellemzően lehűl a levegő, csökken a páratartalom, emelkedik a légnyomás. A front alatt az arra érzékenyek fejfájásra, a szívbetegek mellkasi szorító fájdalomra panaszkodhatnak.  A vérnyomásproblémákkal küszködők tarkótáji nyomást, fejfájást érezhetnek. Növekszik a szervezet görcskészsége, vese-, epegörcsök léphetnek fel.  Az időjárás változás,  és az esetleges viharokat kisérő szelek, migrénes fejfájást is okozhatnak. Izületekben reumás fájdalmak léphetnek fel. Viselkedést is befolyásolhatja a hidegfront: agresszívebbé válhatunk, gyerekek élénkebbek, szétszórtabbak lehetnek.

Pollenérzékenyek számára szóló külön figyelmeztetés, hogy az esőket követően, 1-2 órával megnövekszik a levegőben az allergiát kiváltó pollen allergének mennyisége, ami asztmás rohamokat válthat ki. Jelenleg a pázsitfűfélék és a csalán virágporszemei találhatók országszerte közepes és magas koncentrációban a levegőben. A jelzett allergiában szenvedőknek nem javasoljuk a vihar utáni sétát.

A hőhullám utáni 1-2 napos lehűlés azonban kedvező hatású, szervezetünk regenerálódhat a nagy hőterhelés után.

A  hidegfrontot megelőzni nem lehet, de a hatásait enyhíthetjük. A vitaminokban gazdag, egészséges táplálkozás sokat segíthet csakúgy, mint a megfelelő (napi 2-3 liter) folyadékbevitel. Egészségügyi panaszok esetén amennyiben a tünetek nem enyhülnek, érdemes orvoshoz fordulni. Ha a front miatt ingerlékenyebbek, stresszesebbek, vagyunk, próbáljunk meg tudatosan türelmesek lenni egymással és kiemelten figyeljünk oda a közlekedésben.