orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Az országos tisztifőorvos meghosszabbítja a III. fokú hőségriadót

2015.07.23. Nyomtatás
Twitter

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. július 24. (péntek) 24.00 – ig kiadott harmadfokú hőségriadót 2015. július 26. (vasárnap) 24:00 óráig meghosszabbítja.

Az előrejelzés szerint szombaton még az Alföldön, a Dunántúl déli területein illetve a nagyvárosokban is elérheti a 27 Celsius fokot a napi középhőmérséklet. Vasárnap már csak a Dél-Alföldön várható a 27 Celsius fok körüli középhőmérséklet.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

Dátum

Minimum

Maximum

alsó

felső

alsó

felső

2015. július 25.

szombat

17

23

33

37

2015. július 26.

vasárnap

17

22

24 (ÉNy)

30 (DK)


Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket a parkoló autóban.

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Az autóval közlekedők is fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, hűtött folyadékot. Akik a kánikulát vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a tűző napot, napozást követően  hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

További információk:

https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/kozegeszsegugy/kornyezet_egeszsegugy/hoseghullam
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg_tanacs

A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére (video):
http://youtu.be/EXYGuZ3GBWE
(megszólal: Dr. Páldy Anna, főorvos, Országos Közegészségügyi Központ)

Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat!