orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Infekciókontroll a dialízis központokban – megújult az OEK módszertani levele

2016.04.18. Nyomtatás
Twitter

Magyarországon jelenleg közel 60 dialízis központ működik, melyekben évente több tízezer életmentő művese kezelés történik. A dializált betegek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések szempontjából nagy kockázatú betegcsoportnak számítanak. Mivel a dialízis kezelések száma évről évre növekszik, ezért is vált aktuálissá az ÁNTSZ háttérintézete, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) által 2001. évben megjelentetett „Infekciókontroll a művese állomásokon” című módszertani levelének átdolgozása. Az országos tisztifőorvos körlevélben tájékoztatja a szakmát a módszertani levél megújult szakmai tartalmáról, amely a dializált betegek ellátásának biztonságát erősíti.

Minden egészségügyi ellátó rendszerben jelen van a fertőző betegségekkel, valamint a betegek és az egészségügyi dolgozók biztonságával kapcsolatos problémakör, de ez kiemelten igaz a dialízis ellátásra. Ezért az ÁNTSZ kiemelt hangsúllyal kezeli az erre a területre koncentrálódó egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzését, valamint a betegek és az egészségügyi ellátó személyzet biztonságának növelését.

Az OEK, az Országos Közegészségügyi Központ (OKK), a Magyar Nephrológiai Társaság, valamint a dialízis központok vezető szakemberei által közösen átdolgozott módszertani levél a fertőzések megelőzése szempontjából foglalja össze a dializált betegek ellátásának biztonságát szavatoló jogszabályi, valamint szakmai hátteret és előírásokat. A módszertani levél célja a dialízishez használt víz kezeléséhez kapcsolódó előírások korszerű szabályozása, a hazai dialízis központok infekciókontroll programjának továbbfejlesztése és a fertőzések megelőzésére irányuló tevékenység gyakorlati megvalósításának erősítése. A módszertani levél többek között részletezi a dialízis központok személyi és tárgyi feltételeit, az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat és ellenőrzéseket, a fertőtlenítési gyakorlatot, a helyes kézfertőtlenítést, s emellett kitér a magas kockázatú betegek, például a Hepatitis B vagy C vírust hordozó betegek ellátása során alkalmazandó óvintézkedésekre. A módszertani levél mindenki számára elérhető az OEK honlapján, a http://www.oek.hu/oek.web oldalon mind az Aktuális témáink, mind a Szakmai információk/Módszertani levelek menüpontok alatt.