orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő siker a HPV elleni önkéntes védőoltás bevezetése Magyarországon

2015.04.22. Nyomtatás
Twitter
Európai Védőoltási Hét 2015.

A HPV elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot ért el hazánk, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény. Egyben mutatja azt is: a magyar szülők tudatában vannak annak, hogy a védőoltásoknak megkülönböztetett szerepük van a fertőző betegségek megelőzésében, és élnek a felkínált lehetőséggel, hogy így védjék meg gyermekeiket. Mindez egybecseng az Európai Védőoltási Hét 2015. évi fő üzenetével: „Elkötelezettség a védőoltások iránt”. Az Egészségügyi Világszervezet az idén 10. alkalommal szervezi meg a rendezvénysorozatot, melybe hazánk hivatalosan kilencedszer kapcsolódik be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, benne az Országos Epidemiológiai Központ révén.

Magyarországon több mint 46 ezren jogosultak az állam által biztosított önkéntes, térítésmentes HPV elleni védőoltásra. A 7. osztályba járó leánygyermekek szüleit az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza. A visszajelzések alapján a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt. Az iskolai kampányoltások első fordulója múlt év végén zajlott, az Országos Epidemiológiai Központhoz (OEK) beérkezett és feldolgozott adatok szerint az igénylők 99,6 százaléka megkapta a védőoltás első adagját. Ez összesítve 82,3 százalékos teljesítési arányt jelent.

Az állam által biztosított HPV elleni védőoltásból két adagra van szükség a megfelelő védettség kialakulásához. A második védőoltás beadására ezekben a hetekben kerül sor – hasonló módon az őszihez – ezúttal is szervezett iskolai kampányoltás keretében. Az ÁNTSZ ezúton hívja fel az érintett szülők figyelmét arra, hogy a második védőoltásra is feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a súlyos megbetegedés kockázata megfelelő módon csökkenthető legyen.

A védőoltások több életet mentenek meg, mint bármely más közegészségügyi-járványügyi intézkedés – ezt hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Európai Védőoltási Hét kapcsán. Ennek ellenére még 2013-ban is csak Európában 31 685 kanyaró megbetegedés fordult elő, amely több mint háromszoros emelkedést jelent 2007-hez képest. Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet. Hazánkban 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés.

Az Európai Védőoltási Hetet 2005-ben indították útjára, azóta kiterjedtségében és jelentőségében is sokat fejlődött, és ma az egyik legnagyobb és legfontosabb évenként megtartott, a lakosság egészségének megelőzésével foglalkozó rendezvény a WHO Európai Régiójában.

WHO Magyarországi Iroda
Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala