orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » REACH

Készüljön fel a vegyi anyagokra vonatkozó utolsó regisztrálási határidőre

2016.07.22. Nyomtatás
Twitter

Az Európai Gazdasági Térség területén évi 1–100 tonna mennyiségben gyártott vagy oda importált vegyi anyagokat 2018. május 31-ig kell regisztrálni az Európai Vegyianyag-ügynökségnél (ECHA). A REACH-rendelet értelmében ez a meglévő vegyi anyagokra vonatkozó utolsó határidő. Az adott időpontra befejeződik az Európában gyártott vagy felhasznált anyagokra vonatkozó adatgyűjtés, és végső soron javulást lehet elérni az emberi egészség és a környezet védelme tekintetében.

A vállalatoknak jogszerű piaci jelenlétük biztosítása érdekében kötelező a megadott határidőre regisztrálni. Ezen túlmenően a vegyi anyagaikat már regisztrált vállalatok igazolni tudják vásárlóik számára, hogy felelős szállítóként hozzájárultak a vegyi anyagok biztonságos felhasználásához.

A „REACH regisztráció 2018” első szakasza a portfólió megismeréséről és az előkészületek megtételéről szól. A vállalatoknak elemezniük kell az anyagportfóliójukhoz tartozó értékesítéseket és gyártási mennyiségeket, felül kell vizsgálniuk a REACH szerinti kötelezettségeket, valamint tervet kell kidolgozniuk az utolsó határidőre történő regisztrálások kezelésére. E korai szakaszban a megfelelő anyagazonosítás alapvető fontossággal bír az eljárás szempontjából.

Az ECHA, a tagállamok és az iparági szervezetek is segítik a potenciális regisztrálókat, valamint az ECHA weboldalának új webhelye is támogatást nyújt számukra a regisztrálási kötelezettségek teljesítésében. A következő években, szakaszról szakaszra több gyakorlati támogatás áll majd rendelkezésre. A „REACH regisztráció 2018” weboldalai kiindulópontként szolgálnak a lényeges információk megismeréséhez

Az első szakaszról szóló webinár június 24-én, szerdán 10:00 órakor kezdődik.  Az előadás áttekinti majd az alapvető tudnivalókat a 2018-ban regisztrálandó anyagokkal, valamint a regisztrációhoz szükséges információkkal kapcsolatban, továbbá tájékoztatást ad a regisztrációval kapcsolatos főbb költségekről is. A résztvevőknek továbbá lehetőségük nyílik arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel az ECHA szakértői számára.

Háttér

A REACH szerinti utolsó regisztrálási határidő 2018. május 31. Ez a határidő azon vállalatokat érinti, amelyek alacsony mennyiségben, évi 1 és 100 tonna között gyártanak vagy importálnak vegyi anyagot. A vállalatoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a 10 és 100 tonna közötti mennyiségben gyártott vagy importált anyagokra lényegesen szigorúbb követelmények vonatkoznak, mint az 1 és 10 tonna közötti mennyiségben gyártott vagy importált anyagok kategóriájára.

2015 januárjában az ECHA közzétette a 2018. évi REACH regisztrálási ütemtervet, amely a regisztrálást hét szakaszra bontja fel, és ismerteti az egyes szakaszok mérföldköveit, valamint azokat a támogatási tevékenységeket, amelyeket az ECHA biztosítani kíván a regisztrálók számára.

További információk

A REACH 2018. évi regisztrálásra vonatkozó weboldalai
http://echa.europa.eu/reach-2018

Az ECHA hírlevele – REACH
http://newsletter.echa.europa.eu/home/-/newsletter/tag/reach