orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Ügyintézés » Jogszabályok / Útmutatók » Környezet- és településegészségügy

Életbe lépett a legionárius betegség megelőzését szolgáló szabályozás

2016.02.05. Nyomtatás
Twitter
Az ún. nedves hűtőtornyok üzemeltetőinek bejelentési kötelezettségük is lesz

Életbe lépett az első hazai szabályozás a Legionella baktérium okozta környezeti kockázat csökkentésére. A rendelet előírásait 2016. február 4-től kötelező betartani. Az új szabályok szerint az úgynevezett nedves hűtőtornyok üzemeltetését be kell jelenteni, a meglévő berendezések esetén erre mostantól 6 hónap áll rendelkezésre.

A múlt év végén jelent meg az emberi erőforrások minisztere rendelete a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról. A szabályozás célja, hogy megelőzhetők legyenek az olyan járványok, mint ami például az elmúlt évben Spanyolországban több száz megbetegedést okozott.

A Legionella baktérium jellemzően épített vizes környezetekben szaporodik.  A fertőzést a baktériumot tartalmazó finom vízpermet okozza, emberről emberre nem terjed. A Legionella légúti megbetegedést okoz, amelynek legsúlyosabb formája, a legionaries betegség (magas halálozású tüdőgyulladás).

A legnagyobb kockázatot a nagy épületek melegvíz rendszere, a levegőztetett, melegvizű medencék, és a nedves hűtőtornyok jelentik, de fertőzés forrása lehet szökőkút, fogászati kezelőegység vagy párásító rendszer is. A rendelet elsősorban a fokozottan kockázatos létesítményekre vonatkozó vizsgálati és beavatkozási kötelezettségeket szabályozza. Megfelelő üzemeltetéssel, rendszeres karbantartással ugyanis a kockázat jelentősen csökkenthető.

Az új szabályozás bejelentési kötelezettséget is előír az ún. nedves hűtőtornyok üzemeltetői, tulajdonosai számára az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által működtetett elektronikus rendszeren keresztül. A már működő berendezések esetén a bejelentésre 6 hónap áll rendelkezésre. A bejelentés menetéről az OTH néhány napon belül részletes tájékoztatót tesz közzé honlapján.

A kockázatértékelés és kockázatkezelés lehetséges módjairól az Országos Közegészségügyi Központ módszertani útmutatót jelentetett meg, amely elérhető a Központ honlapján, a következő címen:

http://oki.antsz.hu/files/dokumentumtar/modszertani-utmutato-legionella-2016.pdf

További információk:

https://www.antsz.hu/felso_menu/ugyintezes/jogszabalyok_utmutatok/kornyezet_es_telepuleseu/160204_tajekoztatas_a_legionella_altal_okozott.html

Országos Közegészségügyi Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal