orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » VRONY-RBK

Megelőzés: a folsavról

2015.06.15. Nyomtatás
Twitter

Fontos hangsúlyozni, hogy a veleszületett fejlődési rendellenességek egy része megelőzhető: a védőoltások, megfelelő anyai táplálkozás és kiegészítő folsav, igény szerinti jód bevitel, felelős gyermekvállalás és terhesgondozás tekinthető a megelőzés alapjának.

A folsav napi szedése minden ember számára fontos ahhoz, hogy egészséges maradjon. Családtervezés idején még nagyobb szerepet kap a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzése miatt.

A folsav vízben oldódó vitamin, amelyet számos növény, illetve állati eredetű táplálék tartalmaz, változó mennyiségben. A legismertebbek ezek közül a spenót, spárga, bab, lencse, borsó, narancs, paradicsom, mogyoró. A folsav tartalmú készítmények gyógyszertárban is kaphatók, vény nélkül.

Számos hazai és nemzetközi tanulmány is megerősítette, hogy a fogamzás körüli időszakban szedett folsav illetve multivitamin:

  • 70-90%-kal csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásának kockázatát,
  • jelentősen csökkenti a vesefejlődési, a szív- és nagyér rendellenességek, valamint a végtaghiány előfordulását,
  • valamint a terhesség korai szakaszában a hányinger, émelygés, hányás ritkábban fordul elő.

Az agyat és gerincet érintő veleszületett rendellenességeket összefoglalóan velőcsőzáródási rendellenességnek nevezzük. Az egyik leggyakoribb ilyen rendellenesség a nyitott gerinc, ami a vezető oka gyermekek körében előforduló bénulásoknak. A megelőzés szempontjából az a legideálisabb, ha a tervezett fogamzás előtt minimum egy-három hónappal megkezdődik a napi 400 mg folsav bevitele, ezzel az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulásának esélye a felére csökkenthető. Abban az esetben, ha a családban előfordult már idegcsőzáródási rendellenesség, epilepszia vagy cukorbetegség, akkor több mint 400 mikrogram folsavra lehet szükség. A helyes mennyiség megválasztásához kérje orvosa segítségét.

A folsav ugyanakkor nem csak a gyermekvállaláshoz kötődően fejti ki jótékony hatásait, igazoltan fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (infarktus, agyi érkatasztrófák, perifériás érbetegségek), emellett többek között a méhnyakrák, veseproblémák, a vastag- és végbél daganat, a hasnyálmirigy rák, valamint emlődaganat kivédésében. Napjainkban is számos kutatás vizsgálja, hogy milyen további állapotokra, betegségekre van jó hatása a folsavnak.

A folsav nem mindenki számára hasznosítható a természetben előforduló „eredeti formájában”. Szakirodalmi adatok alapján a Föld népességének 40%-át érintheti egy génhiba, amely miatt az ételekben, táplálék-kiegészítőkben jelen lévő folsavat nem tudja a szervezet felhasználni, mivel nem képes annak tovább bontására, így módosított formát tartalmazó készítménnyel kell a szervezet folsav szükségletét pótolni.