Fontos hangsúlyozni, hogy a veleszületett fejlődési rendellenességek egy része
megelőzhető: a védőoltások, megfelelő anyai táplálkozás és kiegészítő folsav,
igény szerinti jód bevitel, felelős gyermekvállalás és terhesgondozás tekinthető
a megelőzés alapjának.
A folsav napi szedése minden ember számára fontos ahhoz, hogy egészséges maradjon.
Családtervezés idején még nagyobb szerepet kap a velőcsőzáródási rendellenességek
megelőzése miatt.
A folsav vízben oldódó vitamin, amelyet számos növény, illetve állati eredetű
táplálék tartalmaz, változó mennyiségben. A legismertebbek ezek közül a spenót,
spárga, bab, lencse, borsó, narancs, paradicsom, mogyoró. A folsav tartalmú készítmények
gyógyszertárban is kaphatók, vény nélkül.
Számos hazai és nemzetközi tanulmány is megerősítette, hogy a fogamzás körüli
időszakban szedett folsav illetve multivitamin:
Az agyat és gerincet érintő veleszületett rendellenességeket összefoglalóan velőcsőzáródási
rendellenességnek nevezzük. Az egyik leggyakoribb ilyen rendellenesség a nyitott
gerinc, ami a vezető oka gyermekek körében előforduló bénulásoknak. A megelőzés
szempontjából az a legideálisabb, ha a tervezett fogamzás előtt minimum egy-három
hónappal megkezdődik a napi 400 mg folsav bevitele, ezzel az idegcsőzáródási rendellenességek
kialakulásának esélye a felére csökkenthető. Abban az esetben, ha a családban
előfordult már idegcsőzáródási rendellenesség, epilepszia vagy cukorbetegség,
akkor több mint 400 mikrogram folsavra lehet szükség. A helyes mennyiség megválasztásához
kérje orvosa segítségét.
A folsav ugyanakkor nem csak a gyermekvállaláshoz kötődően fejti ki jótékony
hatásait, igazoltan fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
(infarktus, agyi érkatasztrófák, perifériás érbetegségek), emellett többek között
a méhnyakrák, veseproblémák, a vastag- és végbél daganat, a hasnyálmirigy rák,
valamint emlődaganat kivédésében. Napjainkban is számos kutatás vizsgálja, hogy
milyen további állapotokra, betegségekre van jó hatása a folsavnak.
A folsav nem mindenki számára hasznosítható a természetben előforduló „eredeti
formájában”. Szakirodalmi adatok alapján a Föld népességének 40%-át érintheti
egy génhiba, amely miatt az ételekben, táplálék-kiegészítőkben jelen lévő folsavat
nem tudja a szervezet felhasználni, mivel nem képes annak tovább bontására, így
módosított formát tartalmazó készítménnyel kell a szervezet folsav szükségletét
pótolni.