orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » VRONY-RBK

A veleszületett rendellenességek bejelentése – Az elektronikus országos nyilvántartási szakrendszer (eVRONY) bemutatása

2015.06.15. Nyomtatás
Twitter

A törvény rendelkezése alapján a veleszületett rendellenesség bejelentési kötelezettsége minden orvosra vonatkozik.

A bejelentő a magzati kortól észlelt (prenatálisan felismert rendellenességgel érintett magzatok, újszülöttek, csecsemők, gyermekek, felnőttek valamint elhunytak), veleszületett fejlődési rendellenességről a törvény által meghatározott módon az érintettek személyes és egészségügyi adatait a rendelkezésre álló on-line bejelentő felületen (eVRONY), esetleg annak működésének hiányában papír alapú bejelentés formájában postai úton továbbítja a VRONY részére.


Az eVRONY szakrendszer

A Veleszületett Rendellenességek Országos Felügyelet és Nyilvántartás (VRONY), valamint a veleszületett fejlődési rendellenességek on-line bejelentését szolgáló program (e-VRONY) az 1997. évi XLVII. törvény az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény (1)-(4) pontjainak 2013 szeptemberétől hatályos - az EU ajánlásoknak megfelelően módosított - törvényi szabályozás alapján működik.

A program – regisztrációt követően – a jogosultak számára elérhető: https://www.antsz.hu/ oldalon.

A.) Amennyiben már rendelkezik az ÁNTSZ portálon felhasználói fiókkal: a portálon belépve, „plusz szakrendszer kiválasztásával” felveheti az eVRONY-t a profiljába.

B.) Amennyiben még nem rendelkezik felhasználói fiókkal: a www.antsz.hu weboldalon, a jobb-felső sarokban található „Bejelentkezés” dobozon belül, a Regisztráció pontot választva, azt értelemszerűen kitöltve szükséges elküldenie regisztrációs lapot. Az adatok központi hitelesítését követően jogosulttá válik az eVRONY szakrendszer használatára.

Részletes útmutató: https://www.antsz.hu/oszir/evrony

Az eVRONY szakrendszer jellemzői

Az elektronikus rögzítő felület elérhetősége bárhonnan, bármilyen eszközről lehetséges (pc, tablet, telefon). A kialakított központi adatbázis és webes alkalmazás a törvényi előírásnak megfelelően TAJ szám alapú keresést tesz lehetővé a bejelentő orvosok részére, tehát amennyiben már létezik bejelentés az érintett TAJ számra, nem szükséges új bevitelt kezdeni, csak az újonnan diagnosztizált rendellenességet vagy kiegészítő kóroki adatokat kell rögzíteni, vagy az aktuális állapot alapján módosítani, pontosítani a korábban rögzített adatokat.

A bejelentő orvos az összes általa bejelentett és/vagy módosított esetet láthatja, így ellenőrizni tudja a megtett bejelentések alakulását. A VRONY területi képviselő az érintett lakhelye alapján vagy egészségügyi ellátó telephelye szerint keresést és előre definiált statisztikákat kérhet illetékességi területén, így naprakészen tájékozódhat a rendellenességek aktuális helyzetéről. Egyéb esetben (tudományos kutatás) a VRONY szolgáltat adatot az adatvédelmi törvény előírásai alapján.