orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » VRONY-RBK

Az eVRONY országos bevezetése

2015.07.07. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által fejlesztett, veleszületett fejlődési rendellenességek kötelező bejelentését szolgáló on-line felület, az eVRONY szakrendszer elkészült és az antsz.hu oldalon történő regisztrációt követően használatba vehető.

Az eVRONY szakrendszer biztosítja az 50 éve működő Veleszületett Rendellenességek Országos Felügyelet és Nyilvántartás (VRONY) folyamatos adatgyűjtését és hozzájárul, hogy valamennyi - munkája során veleszületett rendellenességet észlelő - orvos korszerű, on-line beviteli felületen küldhesse meg kötelező adatszolgáltatását. A szakrendszer bevezetéséről szóló Országos Tisztifőorvosi tájékoztató levél letölthető itt.

A veleszületett rendellenességek bejelentésének szabályait az 1997. évi XLVII. törvény 16.§. (1)-(4) törvény és írja le, az országos nyilvántartás működését a 21/2014. (III. 20.) EMMI rendelet részletezi.

A törvényi szabályozás értelmében a VRONY részére a magzati korban felismert, rendellenességre utaló elváltozásoktól egészen az élet végéig észlelésre kerülő veleszületett fejlődési rendellenességekig adatot kell szolgáltatni.

A bejelentendő rendellenességek körét a BNO 10 revízió XVII. főcsoport „Veleszületett rendellenességek, deformitások és kromoszómaabnormitások”                alkotják, tehát a Q000–Q999 tartozó összes fejlődési rendellenesség bejelentése kötelező. Az adatszolgáltatás kiterjed minden alap, járó- és fekvőbeteg szakellátás területén működő egészségügyi szolgáltató orvosára.

A kialakított új Veleszületett Rendellenességek Elektronikus Nyilvántartás (továbbiakban e-VRONY) fejlesztése során az európai és nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a korábbi években megszokott adatok mellett a rendellenességek kialakulásának, kóroki hátterének felderítésére irányuló kérdések is szerepelnek, amelyek kitöltése kompetencia alapján értelemszerűen történik.

A www.antsz.hu oldalon történő regisztrálást követően megkapott jogosultsággal a rendellenességek észlelő orvos beléphet az eVRONY szakrendszerbe. Az elektronikus adatbeviteli felület megismerését és használatát a Felhasználói Kézikönyv segíti, amely a https://www.antsz.hu/oszir/evrony elérési úton található.