orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » VRONY-RBK

A veleszületett fejlődési rendellenességek

2015.06.15. Nyomtatás
Twitter

A WHO adatai alapján minden 33 újszülöttből egyet érint valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség. Évente mintegy 3,2 millió születés során ismernek fel fejlődési rendellenességet, a becslések szerint 270 000 újszülött életének első hónapja előtt meghal a súlyosabb veleszületett rendellenesség miatt.

A rendellenességek jellemzője, hogy kezelésük során a teljes gyógyulás ritka, jelentős részük hosszú távú rokkantságot okoz, nagy hatással bírnak az érintett és családja életére, emellett kihívás elé állítják az egészségügyi ellátórendszert.

A leggyakoribb súlyos veleszületett anomáliák a veleszületett szívfejlődési és velőcsőzáródási rendellenességek, a kromoszómaártalmak közül pedig a Down-szindróma.

A veleszületett rendellenességek kialakulását genetikai és/vagy környezeti eredetű tényezők befolyásolják, de legtöbbször több tényező együttes hatására jönnek létre, így nehéz azonosítani a pontos okokat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a veleszületett fejlődési rendellenességek egy része megelőzhető: a védőoltások, megfelelő anyai táplálkozás és kiegészítő folsav, igény szerinti jód bevitel, felelős gyermekvállalás és terhesgondozás tekinthető a megelőzés alapjának.