orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Levegő minőség

Pollen Napló: anonim segítség az allergiásoknak

2013.04.04. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) – egy nemzetközi együttműködés részeként – az allergiások számára egy úgynevezett Pollen Napló elnevezésű szolgáltatást indított 2013-ban.

 A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A tartózkodási helyet az allergiás adja meg, az adatbázis egész Európára érvényes. Ha valaki nem tudja, hogy mire allergiás, akkor a napló segítségével akár ezt is kiderítheti. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést. Az OKI a felhasználók figyelmét nyomatékosan felhívja arra, hogy tüneteikkel forduljanak kezelőorvosukhoz, és ne kezdjék el saját magukat kezelni, ill. ne módosítsák az orvos által előírt kezelést.
A névtelenül rögzített információkat az OKI szakemberei is hasznosítani tudják. Így például a naplózás segítheti a tüneteket okozó pollen koncentrációk pontosabb megállapítását. Azt remélik, minél többen csatlakoznak a honlaphoz, annál pontosabb ismereteik lesznek a tünetek és a pollen koncentráció összefüggéséről.

 

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a Bécsi Egyetem irányításával működő Európai Allergia Hálózat közötti másfél évtizedes együttműködés keretében internetes pollennapló  készült el, ami hozzáférhető magyar nyelven is.  A felhasználó információhoz juthat a tünetei és a pollenkoncentráció összefüggéséről, a honlap segítségével a felhasználó követheti, hogy allergiás tünetei hogyan függnek össze a tartózkodási helyének közelében az elmúlt napokban mért légköri pollenkoncentrációval.


A pollennapló kiadását jelentős szakmai érdeklődés előzte meg hazánkban, és a betegek részéről már régóta jelentkező igényt teljesített meg. A pollennapló jelentős lépést jelent az új generációs betegtájékoztatásban, mivel az információ személyre szabott. Az oldal hasznos mind a betegek és családtagjaik, mind az orvosok számára.


A felhasználó információhoz juthat a tünetei és a légköri pollenkoncentráció összefüggésről. A honlap segítségével a felhasználó követheti, hogy a tünetek hogyan függnek össze az elmúlt napokban a tartózkodási helyének közelében mért légköri pollenkoncentrációval. Az adatbázis egész Európára érvényes, az irányítószám megadásával a felhasználó mindig az aktuális tartózkodási helyét rendelheti a tüneteihez, a megjelenő grafikonok görbéi arra a régióra vonatkozó pollen átlagértékeket mutatják a korábbi napokra vonatkozóan. Az adatok pollencsapda anyagából, időigényes mikroszkópos elemzéssel készülnek, a legtöbb esetben heti egy alkalommal történik pollen leolvasás. Az allergiás tüneteket az érintett testrészekre vonatkozóan (szem, orr, stb.) ill. a tünetek súlyossága szerint, több fokozatban lehet megadni. Azt is számításba veszi a rendszer, hogy a felhasználó szed-e valamilyen gyógyszert a tünetei enyhítésére. A rendszert évtizedek óta hagyományos formában gyűjtött betegnapló adatok és statisztikai modellek alapozták meg. A pollennapló tartalma a szakértők legjobb tudása szerint lett összeállítva, figyelembe véve az aerobiológia legújabb tudományos eredményeit és elméleteit. Mindezen tartalmak, az interaktív modulok és szolgáltatások célja nem az orvosi tanácsadás helyettesítése, és nem alkalmasak egyéni diagnózis felállítására vagy tanácsadásra, vagy bármiféle kezelés megalapozására. Az információ tehát nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A pollennapló vezetéséhez díjmentesen lehet regisztrálni, a szolgáltatott pollen adatok ingyenesek. A betegek személyes adatait a rendszer bizalmasan kezeli. A készítők abban a reményben hozták létre ezt a szolgáltatást, hogy a pollenadatok személyre szabott formában még hasznosabb információt szolgáltassanak az egészségük védelme érdekében.