orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Új koronavírus

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról az Egészségügyi Világszervezet 2020. február 26-i helyzetjelentése alapján

2020.02.26. Nyomtatás
Twitter

Tájékoztató az új koronavírus okozta járványról

2020. február 26.

A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. február 26-i és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. február 25-i adatai alapján készült.

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 

2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

Az ECDC tájékoztatása alapján Hubei Egészségügyi Bizottság döntése szerint 2020. február 12-én Hubei tartományban megváltozott az igazolt megbetegedések esetdefiníciója. Az új esetdefiníció szerint minden klinikailag diagnosztizált beteg igazolt COVID-19 megbetegedésnek tekintendő laboratóriumi megerősítés nélkül is. Klinikailag diagnosztizáltnak tekintendő az a gyanús eset, [1] akiknek képalkotó vizsgálata tüdőgyulladásnak megfelelő képet mutat. A Hubei Tartományi Egészségügyi Bizottság tájékoztatása alapján a feltételeket azért változtatták meg, hogy azon személyek, akik megfelelnek a klinikailag diagnosztizált beteg kritériumának, időben jussanak megfelelő kezeléshez és a gyógyulási arány javuljon. Az esetdefiníció módosítása miatt a 2020. február 13-án jelentett megbetegedési adatok nem vethetők össze a korábbi időszak adataival. 2020. február 20-án ismét megváltozott Hubei tartományban az esetek osztályozása, igazolt esetnek ismét csak laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedés számít.

Az ECDC 2020. február 26-i adatai alapján 2020. február 26-án globálisan  893 új COVID-19 megbetegedést jelentettek, ezzel a 81 027-re nőtt az esetszám, valamint 65 új halálozást jelentettek, és ezzel a halottak száma 2 763-ra emelkedett.

Kínából78 095 megbetegedést (ebből új 346) jelentettek (a hongkongi és makaói eseteken kívül), közülük 2 716 beteg (ebből új 53) meghalt. Hubei tartományban 2019. december 31. és 2020. február 26. között 65 187 megbetegedést regisztráltak.

Kínán (beleértve Hongkongot és Makaót is) kívüli területekről 40 országból/területről (ideértve a nemzetközi közlekedési járatról jelentett megbetegedéseket Japánban) összesen 2 837 igazolt megbetegedést jelentettek.  Olaszországban tizenegyre nőtt a halálesetek száma. Tizenöt haláleset történt Iránban, 11 Dél-Koreában, 4 nemzetközi közlekedési járaton (Japánban), kettő pedig Hong Kongban (SAR). Egy-egy halálesetet jelentettek a Fülöp-szigetekről, Tajvanról, Japánból és Franciaországból.

Európából (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium, Svájc, Horvátország, Ausztria) összesen 383 igazolt COVID-19 megbetegedésről érkezett jelentés.


[1] Kínában gyanús esetnek számít (2020.02.12) egy megbetegedés, ha teljesül az alábbi két klinikai feltétel: „láz és /vagy légúti tünetek” és „normál vagy csökkent fehérvérsejt szám a betegség korai stádiumában, vagy csökkent lymphocyta szám” függetlenül attól, hogy rendelkezésre áll-e információ ismert járványügyi kapcsolatról.


 

* A Hongkongban (85) és Makaón (10) történt megbetegedések száma a kínai esetek között vannak számon tartva a táblázat adataiban.

**A Japánból indult tengerjáró hajón történt eseteket kiemelték egy külön „Nemzetközi közlekedési járaton történt megbetegedések száma” kategóriába.

A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.