orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Új koronavírus

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról az Egészségügyi Világszervezet 2020. február 21-i helyzetjelentése alapján

2020.02.21. Nyomtatás
Twitter

Tájékoztató az új koronavírus okozta járványról

2020. február 21.

A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. február 21-i és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. február 20-i adatai alapján készült.

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 

2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

Az ECDC tájékoztatása alapján Hubei Egészségügyi Bizottság döntése szerint 2020. február 12-én Hubei tartományban megváltozott az igazolt megbetegedések esetdefiníciója. Az új esetdefiníció szerint minden klinikailag diagnosztizált beteg igazolt COVID-19 megbetegedésnek tekintendő laboratóriumi megerősítés nélkül is. Klinikailag diagnosztizáltnak tekintendő az a gyanús eset, [1] akiknek képalkotó vizsgálata tüdőgyulladásnak megfelelő képet mutat. A Hubei Tartományi Egészségügyi Bizottság tájékoztatása alapján a feltételeket azért változtatták meg, hogy azon személyek, akik megfelelnek a klinikailag diagnosztizált beteg kritériumának, időben jussanak megfelelő kezeléshez és a gyógyulási arány javuljon. Az esetdefiníció módosítása miatt a 2020. február 13-án jelentett megbetegedési adatok nem vethetők össze a korábbi időszak adataival. 2020. február 20-án ismét megváltozott Hubei tartományban az esetek osztályozása, igazolt esetnek ismét csak laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedés számít.

Az ECDC 2020. február 21-i adatai alapján 2020. február 21-én globálisan 996 új COVID-19 megbetegedést jelentettek, ezzel a 76 740-re nőtt az esetszám, valamint 119 új halálozást jelentettek, és ezzel a halottak száma 2 247-re emelkedett.

Kínából 75 484 megbetegedést (ebből új 889) jelentettek (a hongkongi és makaói eseteken kívül), közülük 2 236 beteg (ebből új 118) meghalt. Két-két haláleset történt nemzetközi közlekedési járaton (Japánban), továbbá Hongkongban és Iránban. Egy-egy halálesetet jelentettek a Fülöp-szigetekről, Tajvanról, Dél-Koreából, Japánból és Franciaországból.

Hubei tartományban 2019. december 31. és 2020. február 21. között 62 662 megbetegedést regisztráltak.

Az ECDC értékelése szerint Kína kontinentális részén feltehetően folyamatos az új koronavírus közösségi terjedése. Hubei tartományban a többi tartományhoz képest kiemelkedő a megbetegedések száma és aránya.


[1] Kínában gyanús esetnek számít (2020.02.12) egy megbetegedés, ha teljesül az alábbi két klinikai feltétel: „láz és /vagy légúti tünetek” és „normál vagy csökkent fehérvérsejt szám a betegség korai stádiumában, vagy csökkent lymphocyta szám” függetlenül attól, hogy rendelkezésre áll-e információ ismert járványügyi kapcsolatról.

Kínán (beleértve Hongkongot és Makaót is) kívüli területekről 28 országból/területről (ideértve a nemzetközi közlekedési járatról jelentett megbetegedéseket Japánban) összesen 1 178 igazolt megbetegedést jelentettek.

Európából (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium) összesen 47 igazolt COVID-19 megbetegedésről érkezett jelentés. A Franciaországban elhunyt személy Hubeiből származó, idős kínai állampolgár volt.

 

A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.