orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Új koronavírus

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról az Egészségügyi Világszervezet 2020. február 18-i helyzetjelentése alapján

2020.02.18. Nyomtatás
Twitter

Tájékoztató az új koronavírus okozta járványról

2020. február 18.

A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. február 18-i és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. február 17-i adatai alapján készült.

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 

2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

Az újonnan felbukkanó humán megbetegedések elnevezésére alkalmazott bevált gyakorlatot követve az WHO az Állategészségügyi Világszervezettel (World Organisation for Animal Health, OIE) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezettel (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) tanácskozva és együttműködve alakította ki az új koronavírus okozta betegségnek elnevezését. Ennek megfelelően a betegség hivatalos neve „koronavírus-betegség 2019” (coronavirus disease 2019), melynek rövidített változata a COVID-19.

Az ECDC tájékoztatása alapján Hubei Egészségügyi Bizottság döntése szerint Hubei tartományban megváltozott az igazolt megbetegedések esetdefiníciója. Az új esetdefiníció szerint minden klinikailag diagnosztizált beteg igazolt COVID-19 megbetegedésnek tekintendő laboratóriumi megerősítés nélkül is. Klinikailag diagnosztizáltnak tekintendő az a gyanús eset, [1] akiknek képalkotó vizsgálata tüdőgyulladásnak megfelelő képet mutat. A Hubei Tartományi Egészségügyi Bizottság tájékoztatása alapján a feltételeket azért változtatták meg, hogy azon személyek, akik megfelelnek a klinikailag diagnosztizált beteg kritériumának, időben jussanak megfelelő kezeléshez és a gyógyulási arány javuljon.

A fentiekben foglaltak miatt a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a járvány epicentrumának számító Hubei tartományban 2020. február 13-ától regisztrált megbetegedések száma jelentősen megnőtt. Az esetdefiníció módosítása miatt a 2020. február 13-i megbetegedési adatok nem vethetők össze a korábbi időszak adataival, így a járványgörbe alapján az új koronavírus-járvány alakulása nem ítélhető meg.

Az ECDC 2020. február 18-i adatai alapján 73 328 igazolt COVID-19 megbetegedést jelentettek világszerte, közülük 1873 beteg halt meg.

Kínából72 438 megbetegedést jelentettek (a hongkongi és makaói eseteken kívül), közülük 1 868 beteg meghalt. Egy-egy halálesetet jelentettek a Fülöp-szigetekről, Hongkongból, Tajvanról, Japánból és Franciaországból.


[1] Kínában gyanús esetnek számít egy megbetegedés, ha teljesül az alábbi két klinikai feltétel: „láz és /vagy légúti tünetek” és „normál vagy csökkent fehérvérsejt szám a betegség korai stádiumában, vagy csökkent lymphocyta szám” függetlenül attól, hogy rendelkezésre áll-e információ ismert járványügyi kapcsolatról.

 

Hubei tartományban az új esetdefiníciót is figyelembe véve 2019. december 31. és 2020. február 18. között 59 989 megbetegedést regisztráltak.

Az ECDC értékelése szerint Kína kontinentális részén feltehetően folyamatos az új koronavírus közösségi terjedése. Hubei tartományban a többi tartományhoz képest kiemelkedő a megbetegedések száma és aránya.

Kínán kívüli területekről (beleértve Hongkongot és Makaót is) 28 országból/területről összesen 820 igazolt megbetegedést jelentettek.

Európából (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium) összesen 47 igazolt 2019-nCoV okozta megbetegedésről érkezett jelentés. A Franciaországban elhunyt személy Hubeiből származó, idős kínai állampolgár volt.

* A Hongkongban (60) és Makaón (10) történt megbetegedések száma a kínai esetek között vannak számon tartva a táblázat adataiban.

A Japánból indult tengerjáró hajón történt járványügyi eseményhez tartozó eseteket kiemelték egy külön „Nemzetközi közlekedési járaton történt megbetegedések száma” kategóriába.

A 2020. január 20-án Yokohamából indult tengerjáró turistahajó egyik utasánál Hongkongban történt leszállását követően diagnosztizáltak új koronavírus megbetegedést. A japán hatóságok február 5-től 14 napra karantén alá helyezték a hajót, mely jelenleg Yokohamában, Japánban vesztegel. A japán egészségügyi hatóságok február 18-ig a tengerjáró utasai és személyzete közül összesen 454 személy COVID-19 fertőződését igazolták. Az igazolt eseteket Yokohama régióban elhelyezkedő fertőző betegségekkel foglalkozó kórházakba szállítják további ellátásra. Az igazolt esetek szoros kontaktjainak az utolsó kontaktust követő 14 napig szükséges a hajón maradniuk.

A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.