orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Új koronavírus

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról az Egészségügyi Világszervezet 2020. február 3-i helyzetjelentése alapján

2020.02.03. Nyomtatás
Twitter

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról

2020. február 3.

A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. február 3-i adatai alapján készült.

2020. január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely a Bétakoronavírusok nemzettségébe tartozik közeli rokonságot mutatva a SARS és MERS-koronavírusokkal. A kezdeti megbetegedések esetén közös expozíció volt, hogy a wuhani halpiacon jártak, ezt a halpiacot 2020. január 1-jén bezárták a hatóságok. A járvány előrehaladtával igazolódott a wuhani új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre való terjedési képessége is. 

A megbetegedés tünetei változatosak, a legtöbb esetben a betegség enyhe lefolyású. Az ezidáig észlelt megbetegedések alapján  a betegség főbb tünetei a láz, köhögés, légzési nehezítettség és emellett a betegek egy részénél tüdőgyulladás alakul ki. Az esetek egy részében kialakuló súlyos forma esetén a tüdőgyulladás mellett a kórkép életveszélyes légúti elégtelenséghez vezethet. A fertőzőképesség időtartama, az eredeti fertőző forrás jelenleg még ismeretlen, a további, pontosabb adatok megismeréséig a megelőző intézkedések alapját a korábbról ismert SARS és MERS-koronavírus járványok során alkalmazott  járványügyi teendői képezik. A magyar járványügyi hatóságok a WHO és az ECDC ajánlásait veszik figyelembe.

Az ECDC 2020. február 3-i adatai alapján 17383 laboratóriumi vizsgálattal igazolt új koronavírus (2019-nCoV) megbetegedést jelentettek világszerte, közülük 362 beteg halt meg.

Kínából 17220 megbetegedést jelentettek. 361 halálozás történt Kínában: 350-en Hubei tartományban, ketten Henan és Heilongjiang tartományban, egy-egy beteg Peking, Hainan, Hebei, Shanghai, Sichuan és két beteg Chongquing tartományban hunyt el.

Kínán kívüli területekről 24 országból 163 igazolt megbetegedést jelentettek.

Az EU/EGT országokból (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország és Egyesült Királyság) összesen 25 igazolt 2019-nCoV okozta megbetegedésről érkezett jelentés.

A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.