orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Új koronavírus

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról az Egészségügyi Világszervezet 2020. január 28-i helyzetjelentése alapján

2020.01.29. Nyomtatás
Twitter

Tájékoztató az új koronavírus (2019-nCoV) okozta járványról
az Egészségügyi Világszervezet 2020. január 28-i helyzetjelentése [1] alapján

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű  tüdőgyulladás járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé.  A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely a Bétakoronavírusok nemzettségébe tartozik közeli rokonságot mutatva a SARS és MERS-koronavírusokkal. A kezdeti megbetegedések esetén közös expozíció volt, hogy a wuhani halpiacon jártak, ezt a halpiacot 2020. január 1-jén bezártak a hatóságok. A járvány előrehaladtával igazolódott a wuhani új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre való terjedési képessége is. 

A megbetegedés tünetei változatosak, a legtöbb esetben a betegség enyhe lefolyású. Az ezidáig észlelt megbetegedések alapján  a betegség főbb tünetei a láz, légzési nehezítettség és emellett a betegek egy részénél tüdőgyulladás alakul ki. Az esetek 20%-ában kialakuló súlyos forma esetén a tüdőgyulladás mellett a kórkép légúti elégtelenséghez, esetenként halálhoz vezethet.  A fertőzőképesség időtartama, az eredeti fertőző forrás jelenleg még ismeretlen, a további, pontosabb adatok megismeréséig a megelőző intézkedések alapját a korábbról ismert SARS és MERS-koronavírus járványok során alkalmazott  járványügyi teendői képezik. A magyar járványügyi hatóságok a WHO és az Európai Járványügyi és  Betegségmegelőzési Központ (ECDC) ajánlásait veszik figyelembe.

A WHO 2020. január 28-i helyzetjelentése alapján 4593 igazolt wuhani új koronavírus (2019-nCoV) megbetegedést jelentettek világszerte. Ebből 4537 megbetegedést Kínában igazoltak, ahol további 6973 gyanús esetet tartanak számon.

976 esetben a kórképet  súlyos állapotúnak [2] véleményezték. Wuhani koronavírus okozta fertőzésben 106-an haltak meg.

Kínán kívüli területekről 14 országból 56 igazolt megbetegedést jelentettek.


[1] A helyzetjelentést a WHO az aznap 10:00 óráig beérkezett adatok alapján állította össze

[2] A súlyos állapotú megbetegedés az alapján állítható fel, ha tapasztalható légszomj, 30 feletti légzésszám, a vér oxigéntartalmának csökkent mértéke és mellkas röntgenen látható több lebenyt érintő beszűrődés vagy a beszűrődés 24-48 óra leforgása alatti több mint 50%-os romlása észlelhető.

 A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.