orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Archívum

Kérdések és válaszok a Zika-vírusról

2016.03.04. Nyomtatás
Twitter


Mi a Zika-vírus?
A Zika-vírust 1947-ben mutatták ki először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmajomból. A kórokozó a Flavivírusok közé tartozik. Évtizedekig szórványos megbetegedéseket, kisebb járványokat okozott Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Nagyobb figyelmet 2007-ben, az első jól dokumentált mikronéziai járvány kapcsán kapott.

Milyen betegséget okoz a Zika-vírus?
A Zika-vírus fertőzött szúnyogok csípése révén jut az ember szervezetébe. A fertőzés az esetek 80%-ában tünetmentesen zajlik, kisebb hányadában 3-12 napos lappangási idő után  lázzal járó enyhe lefolyású betegséget okoz, melyet Zika-láznak hívnak. A Zika-láz elsődlegesen fertőzött Aedes-szúnyogok csípésével terjed bizonyos országokban.
A betegség által érintett országok frissített listája itt található.

Melyek a Zika-láz tünetei?
Azoknál, akiknél tünet jelentkezik, a betegség enyhe formában zajlik, néhány napig - egy hétig tart, és önmagától gyógyul. A leggyakoribb tünetek:

 • alacsony láz
 • izületi vagy izomfájdalom
 • fejfájás
 • viszkető kiütés
 • kötőhártya-gyulladás

Az idősek vagy immunbetegséggel élők körében a betegség lefolyása súlyosabb is lehet, de náluk is a teljes gyógyulás a jellemző.

Hogyan terjed a Zika-vírus?
A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik. A fertőzött, Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogfajok csípésükkel közvetítik a betegséget, ezek ugyanazok a szúnyogok, amelyek a dengue-lázat és a chikungunya-lázat is terjesztik. Ezek a szúnyogok napközben csípnek, de előfordulhat, hogy éjjel is aktívak maradnak. A szúnyogok akkor fertőződnek, ha
Zika-vírussal fertőzött állattól vagy embertől szívnak vért a vírus vérben történő keringése során. A fertőzött szúnyog a későbbiekben újabb embereket vagy állatokat fertőzhet.

Egyéb, ritkábban előforduló terjedési módok:

 • anyáról magzatra történő terjedés a terhesség alatt vagy a szüléskor
 • védekezés (óvszerhasználat) nélküli szexuális kapcsolat során, fertőzött partnertől
 • vérátömlesztéssel

A ritka fertőződési módok járványügyi jelentőségének vizsgálata folyamatban van.

Hogyan terjed a Zika-vírus  a szexuális kapcsolat során?
Néhány esetben bizonyították a Zika-vírus ondóval történt szexuális átvitelét, illetve leírták, hogy megbetegedés esetén a vírus az ondóban hetekig megmaradhat a gyógyulást követően. Ennek megelőzésére, hasonlóan minden más, szexuálisan terjedő fertőzéshez, az egyik leghatékonyabb módszer a helyes és következetes óvszerhasználat.
Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, és partnerük várandós, a terhesség végéig óvszer használata vagy a szexuális élettől való tartózkodás javasolt.
Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, ha a partnerüknél fennáll a teherbe esés lehetősége, 6 hónapig a szexuális élettől való tartózkodás vagy óvszer használata javasolt.
Azoknak a nőknek, akik az érintett területről való hazatérés után gyermekvállalást terveznek, 28 napos várakozás javasolt. (A 28 nap olyan becsült érték, ami 14 napos lappangási időszakot és a betegség 14 napos lefolyását feltételezi). Ez a javaslat egyelőre korlátozott mértékű tudományos bizonyítékokon alapul, és további információ rendelkezésre állása esetén változhat.

Terjedhet-e a Zika-vírus vérátömlesztés során?
A Zika-vírus fertőzött vérrel, transzfúzió útján átadható. Magyarországon - egybehangzóan az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásával - a vérellátó szolgálat az aktív Zika-vírus cirkulációval érintett területekről visszatérőktől 30 napig nem gyűjt  vért.

Anyáról magzatra átvihető-e a Zika-vírus fertőzés?
A Zika-vírus  a terhesség alatt átvihető az anyáról a magzatra,  azonban ennek  előfordulási gyakorisága  még nem ismert.

Okoz a Zika-vírus a várandós nők magzataiban fejlődési rendellenességet?
Brazíliában és Francia Polinéziában a Zika-vírus fertőzéshez erősen köthető súlyos fejlődési rendellenességek halmozódását regisztrálták. Az ún. microcephalia (kisfejűség) egy olyan veleszületett rendellenesség, ami az agykoponyának az azonos nemű kortársak méretéhez hasonlítva rendellenesen kis méretével és a későbbiekben idegrendszeri/szellemi funkciók károsodásával jár. A vírus és a fejlődési rendelleneség összefüggését több esetben bizonyították, azonban jelenleg is folyamatban vannak az ok-okozati összefüggéseket feltáró vizsgálatok.

Ki van kitéve a Zika-vírus fertőződés veszélyének?
Bárki, aki Zika-vírus cirkulációval érintett területen él, vagy oda utazik, a vírust hordozó szúnyog csípésével megfertőződhet, amennyiben korábban még nem esett át a fertőzésen.

Milyen országokat érint a Zika-vírus járvány?
Jelenleg Közép-, Dél-Amerika, a Karib-tengeri és a Csendes-óceáni szigetvilág és Thaiföld térségében zajlik a járvány. Várhatóan a Zika-vírus további országokban is meg fog jelenni, ahol a kórokozót terjesztő Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok megtalálhatók.

Az érintett országok listája az OEK, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ honlapján rendszeresen frissül. Amennyiben utazni szándékozik, kérjük, keresse fel az alábbi oldalakat.

http://www.oek.hu/oek.web?to=2426nid=1259pid=1lang=hun

http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-information-travellers.aspx

Utazhatnak-e várandós nők a Zika-vírussal fertőzött területekre?
Ha az utazás nem halaszthatatlan, lehetőleg ne utazzanak. Az ÁNTSZ az ECDC ajánlásával egybehangzóan Magyarországon is azt javasolja a külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, érintett-e a célország a Zika-vírus járványban.

Ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben). Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhatók folyamatosan frissített információk.) Amennyiben mégis sor kerül a fertőzött területen való tartózkodásra, fordítsanak kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére.

Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípéseket?
Használjon szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET(diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.

 • Ha naptejet is használ, a szúnyogriasztó szert a naptejet követően kell a bőrre vinni.
 • Viseljen hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, kalapot, különösen a Zika-vírust terjesztő Aedes szúnyogok aktív időszakában (nappal).
 • Aludjon, pihenjen szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjon az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.
 • Szüntesse meg a környezetében fellelhető, szúnyogok szaporodására alkalmas pangó vízgyülemeket (pl. hordók, edények)

Mit tehet, ha olyan területre utazik, ahol terjed a Zika-vírus?
Mindenki számára, aki olyan területre utazik, ahol a Zika-vírus terjed, javasolt a szúnyogcsípések elkerülését célzó megelőző intézkedések követése: szúnyogriasztó szerek használata, hosszú ujjú ruházat viselése és az ágyra szerelhető szúnyogháló alkalmazása.

 • Az utazni készülő várandós vagy gyermekvállalást tervező nők tájékozódjanak arról, hogy érintett-e a célország a Zika-vírus járványban, és ha igen, fontolják meg az utazás elhalasztását. Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők  az utazás előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal vagy az utazás-egészségügyi/oltóközpontok szakembereivel.
 • Azok a magyar állampolgárok, akik olyan területen élnek/dolgoznak, ahol a Zika-vírus terjed, szintén törekedjenek a szúnyogcsípések megelőzésére. Ez különösen az ott élő várandós vagy gyermekvállalást tervező nőkre vonatkozik.
 • Ha az  érintett területről hazatérők megérkezésüket követően 3 héten belül a Zika-lázra jellemző tüneteket észlelnek (láz, fejfájás, izületi-, izomfájdalom, kiütés, kötőhártya-gyulladás), forduljanak orvoshoz!
 • Azok a várandós nők, akik érintett országból térnek haza, a várandós-gondozás során tájékoztassák a gondozást végző orvost az utazás tényéről.

Hogyan lehet kezelni a Zika-lázat?

Védőoltás és célzott terápia nem áll rendelkezésre. Tünetek esetén javasolt az ágynyugalom, a bő folyadékfogyasztás a kiszáradás elkerülése érdekében, Láz- és fájdalomcsillapításra paracetamol tartalmú készítmények alkalmazása javasolt. Aszpirin és más nem-szteroid gyulladásgátló szerek alkalmazása nem javasolt. Amennyiben egyéb betegség miatt más gyógyszert szed, konzultáljon kezelőorvosával.

Hogyan lehet diagnosztizálni a Zika-lázat?

A Zika-vírus fertőzést azoknál a betegeknél, akik az aktuálisan érintett területen jártak és megfertőződhettek, virológiai laboratóriumi módszerekkel lehet diagnosztizálni.

Mit tegyen, ha egy olyan országból érkezik haza, ahol terjed a Zika-vírus?

Ha hazatérésekor megbetegszik, keresse fel kezelőorvosát és említse meg utazásának helyszínét. Tudnia kell, hogy ezekben a trópusi, szubtrópusi országokban számos más, hasonló tünetekkel járó betegség is jelen van.

Mit tehet, ha megbetegedett Zika-lázban?

Enyhítse tüneteit:

 • Maradjon ágyban, pihenjen sokat!

 • Fogyasszon bőven folyadékot a kiszáradás elkerülésére!

 • Szükség esetén csillapítsa lázát és a fájdalmat paracetamollal!

 • Ne vegyen be aszpirint vagy más nem-szteroid gyulladásgátlót!

Amennyiben Ön terhes és olyan területen járt, ahonnan Zika-vírus okozta megbetegedéseket jelentettek, illetve hazautazását követően 3 héten belül láz, kiütés, kötőhártya-gyulladás, izületi fájdalom jelentkezett, keresse fel kezelőorvosát és ne felejtse el megemlíteni utazást!

Okoz a Zika-vírus fertőzés Guillain-Barré szindrómát?

A Guillain-Barré szindróma egy ritka, autoimmun betegség, amely során a beteg immunrendszere idegenként ismeri fel saját idegsejtjeit, és azokat károsítja. Ezáltal izomgyengeség alakul ki, időnként bénulás. A tünetek pár hétig vagy hónapig tarthatnak. Míg a betegek többsége teljesen felgyógyul a Guillain-Barré szindrómából, néhány embernek maradandó károsodása lesz, ritka esetben halál is bekövetkezhet. A Guillain-Barré szindrómát kezelni és követni kell, egyes esetekben intenzív osztályos kezelést tehet szükségessé. A terápia tüneti, támogató jellegű és immunológiai kezelésből áll.

Több országból (Francia Polinézia, Brazília, Venezuela, El Salvador) jelentettek a Zika-vírus járvány időszakában emelkedett számban idegrendszeri megbetegedéseket, többek között Guillain-Barré szindrómát. Az ok-okozati kapcsolat kivizsgálása és bizonyítása jelenleg folyamatban van. A járvánnyal időben és térben egybeeső megbetegedések valószínűsítik a kapcsolatot, de a Guillain-Barré szindróma más fertőző betegségek esetén is megjelenhet, ezért további alapos vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy Zika-vírus fertőzés esetén valószínűbb-e a Guillain-Barré szindróma kialakulása.

Van-e védőoltás a Zika-vírus okozta fertőzés megelőzésére vagy gyógyszer a betegség kezelésére?

Nincsen. A Zika-vírus okozta fertőzés megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, a betegség gyógyítására nincs célzott kezelés.

Ha egyszer megbetegedett, védetté válik-e betegséggel szemben?

Jelen tudásunk szerint a Zika-vírus fertőzésen átesett ember valószínűleg védettséget szerez a későbbi Zika-vírus okozta megbetegedésekkel szemben.

Veszélyben vannak-e a Magyarországon élő emberek?

A Zika-vírus által érintett területen járt utazók megbetegedésével a kórokozó behurcolható Magyarországra. Tekintettel azonban arra, hogy a vírus elsősorban szúnyogok közvetítésével terjed, hazai eredetű fertőzések és megbetegedések kialakulására nem kell számítani, ugyanis a kórokozót terjesztő szúnyog jelenleg nem honos az országban.

Mi a veszélye annak, ha Zika-vírussal fertőzött beteget ápol?

Semmi. A Zika-vírus fertőzött beteg nem jelent veszélyt ápolójára, a vírus köznapi érintkezések (kézfogás, beteg ápolása, vele egy légtérben tartózkodás, stb.) útján nem terjed.

Készült az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi osztályán.