orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Influenza » Influenza figyelőszolgálat 2018 / 2019

Megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat

2018.10.10. Nyomtatás
Twitter

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól, Magyarország, 2018. 40. hét


 

NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT
Járványügyi és  Infekciókontroll Főosztály

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól

Magyarország

2018. 40. hét

Megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat


Az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan október első hetében hazánkban is megkezdődött az influenza figyelőszolgálat működése. A 2018/2019. évi influenza szezonban 1 349 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 100 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől a megbetegedések kórokozójának azonosítása céljából. A beérkezett minták eredménye alapján hétről-hétre nyomon követhető az influenza vírusok megjelenése és terjedése.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2018. október 1-7. között az országban 3 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 40. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 16,9%-a 0-14 éves gyermek, 40%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 29,1%-uk a 35-59 évesek, 14%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 40. héten összesen öt influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi Központba. Valamennyi minta a hagyományos beküldés keretén belül érkezett és influenza-negatívnak bizonyult.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 40. héten nem érkezett jelentés.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu