orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Járvány » Influenza » Influenza figyelőszolgálat 2019 / 2020

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól - 2019.52. hét

2020.01.06. Nyomtatás
Twitter
A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól, Magyarország, 2019. 52. hét.

NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól
Magyarország
2019. 52. hét

Nincs influenza-aktivitás

2019. december 23-29. között a karácsonyi ünnepek, a munkaszüneti napok és a szabadságolások miatti egy munkanapból álló héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentős része helyett orvosi ügyeleti ellátás működött, ezért az 52. héten előfordult influenzaszerű megbetegedésekre vonatkozóan nem történt adatgyűjtés.

Az 52. naptári héten 7 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A sentinel orvosok által beküldött egy légúti mintában, és a hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 6 betegtől származó vizsgálati anyagban influenzavírusok jelenlétét nem azonosították.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.

A 2019. év 40-52. hete között összesen 171 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 4 főnél igazoltak influenza A [2 influenza A(H1N1)pdm09, 1 influenza A(H3N2), 1 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Tizenhat megbetegedés hátterében adenovírus, egy esetben RSV fertőzés állt. Emellett a kórházakban a diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok során összesen öt esetben mutattak ki influenza A és 28 esetben légúti óriássejtes vírust (RSV).

 A jelentés .pdf formátumban INNEN letölthető.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu