orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Mennyire biztonságosak az energiaitalok?

2010.04.13. Nyomtatás
Twitter

2010. április 13.

Mennyire biztonságosak az energiaitalok? címmel konferenciát szervezett az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet, valamint aMagyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal 2010. április 13-án. A konferencia kapcsán az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, az Oxiológiai-Sürgősségi, Honvéd-és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium, valamint a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium az alábbi felhívást teszi közé:

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Ezeket a hatásokat emelik ki a különböző reklámok is. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket tartalmaznak. Nagymennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffeintúladagolás tüneteit: erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

Az energiaitalok túlzott fogyasztása – amelyet a reklámok is ösztönöznek -elterjedt a fiatalok körében, miközben egyre többféle, és egyre koncentráltabb termékek kerülnek forgalomba.

Egészségük védelme és megőrzése érdekében az alábbi felhívást tesszük közzé:
 • A 18 éves kor alatti gyerekeket oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat!  A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy azok lehetőleg ne is fogyasszanak ilyen terméket!

 •  Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett!

 • Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé koffeintartalmának.

 • Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffeinbevitel a magzat, vagy a csecsemő szervezetébe juthat, egészségre káros hatású.

 • Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.

 • Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavarhoz vezethet.

 • Legyen nagyon körültekintő, ha Interneten keresztül rendel energiaitalt! A világhálón illegálisan forgalomban lévő energiaitalokhoz is hozzá lehet jutni. Ezek a termékek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, illetve a magas koffeintartalmon túlmenően egyéb, egészségre káros összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethetnek.

 • Az energiaitalokat a 18 év alattiaknak szóló TV-műsorok reklámidejében, illetve egyéb, e korosztálynak szóló médiatermékekben, valamint a 18 év alatti fiatalokat is célzó rendezvényeken ne lehessen reklámozni!

 • Minden olyan energiaital címkéjén, amely magas koffein-tartalmú, jelenjen meg a „18 éven aluliaknak, várandós nőknek és szoptatás alatt, valamint koffein-érzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott” felirat!

Ne feledje!

 • Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet.

 • Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését!


ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal
ÁNTSZ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal
Oxiológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium
Sportegészségügyi Szakmai Kollégium