orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

HOGYAN LEHET FINOMAT ÉS EGÉSZSÉGESET FŐZNI A MENZÁN?

2015.09.10. Nyomtatás
Twitter
Országszerte egységes szempontok alapján ellenőrzik majd a közétkeztetési rendelet előírásait

  Megismertetni a megújuló közétkeztetés folyamatát az érintettekkel – ez a célja annak az európai uniós projektnek, amit a táplálkozás-egészségügyi előírások életbe lépésével párhuzamosan indítottak el. A többi között tájékoztató kiadványokat állítanak össze, a legfiatalabbaknak pedig egy hamarosan megjelenő mesekönyv csinálhat kedvet az egészséges, és egyben finom falatokhoz. Cél, hogy hasznos tudnivalókat kapjanak azok is, akik a közétkeztetésben felszolgált ételeket elfogyasztják, és azok is, akik a fogásokat elkészítik. A program emellett a hamarosan induló ellenőrzésekben résztvevő szakembereknek is iránymutatást ad. 

A Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) alkotta konzorcium indított idén tavasszal közös, uniós finanszírozású projektet, hogy a megújuló közétkeztetés céljait az érintettekkel megismertessék. A program három pillérre épül. Korszerű tudással segítik a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Másfelől összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat, és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatókat segítendő készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is. A gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

A szeptember 1-től alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet mérföldkő a hazai közétkeztetésben. Nem titkolt célja, hogy a közétkeztetésen keresztül a magyar lakosság táplálkozási szokásaira is pozitív hatást gyakoroljon. Az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás a program harmadik eleme. Nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek 5 témakört dolgoznak fel: a túlzott só, cukor és zsírbevitel kockázataira, továbbá a tej- és tejtermékeke valamint a zöldség-gyümölcs fogyasztás előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó „prezentációs” busz.

A közétkeztetési rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése hamarosan megkezdődik. A vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd. Ennek érdekében az OGYÉI – az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai egyetértésével – elkészítette az „Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenőrzéséhez” című kiadványt, amelynek tartalmát az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban 2015. szeptember 10-én tartandó szakmai konferencián ismertetik az ellenőrzésben résztvevő tisztiorvosokkal, közegészségügyi felügyelőkkel.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program "Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás" című kiemelt projektre európai uniós forrásból közel 500 millió forintot költenek.