orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Élelmezés-egészségügy » Étrend-kiegészítők

Tájékoztatás sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú, veszélyes élelmiszerről

2016.06.30. Nyomtatás
Twitter

A népegészségügyi feladatkörükben eljáró járási hivatalok ellenőrzései alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot.

Az ellenőrzések megállapítása szerint az Olimp Sport Nutrition Creatin Xplode sportolónak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszer jelölésén magnézium-kreatin kelát, trikreatin malát, kreatin etil-észter, keratin alfa ketoglutarát szerepel. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakvéleménye szerint a fenti összetevők hazánkban nem fordultak elő sem hagyományos élelmiszerben, sem pedig étrend-kiegészítő összetevőjeként ezért feltehetően új élelmiszer. Az új élelmiszer összetevőket tartalmazó élelmiszerek jogszerűen nem forgalmazhatóak, ameddig az Európai Unió Bizottsága felé nem kerülnek bejelentésre és engedélyeztetésre.  A nem engedélyezett új élelmiszert tartalmazó élelmiszerek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. (hiv. 258/97/EK rendelet „Az új élelmiszerekről és az új élelmiszer-összetevőkről.)

Tekintettel arra, hogy a készítmény interneten – akár nem magyarországi székhelyű honlapon – keresztül is megrendelhető, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az Olimp Sport Nutrition Creatin Xplode készítmény jelenlegi összetételével veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmény forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai (elérhetőségük megtalálható a www.kormanyhivatalok.hu, valamint a www.antsz.hu internetes oldalon) részére.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a kifogásolt összetételű készítményről tájékoztatja az Európai Unió Bizottságánál üzemelő RASFF gyorsvészjelző rendszeren keresztül a tagállamokat, valamint a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező népegészségügyi feladatkörükben eljáró járási hivatalok folyamatosan végzik az ellenőrzéseket.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály