orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Élelmezés-egészségügy » Étrend-kiegészítők

Tájékoztatás sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú, veszélyes élelmiszerről

2016.06.17. Nyomtatás
Twitter

A népegészségügyi feladatkörükben eljáró járási hivatalok ellenőrzései alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot.

Az ellenőrzések megállapítása szerint az MHP T-BOMB 3XTREME sportolónak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszer jelölésén Tribulus terrestris (királydinnye) termése, szintetikus DIM, Eurycoma longifolia növény, valamint Chrysin szerepel. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakvéleménye szerint Magyarországon a Tribulus terrestris összetétele (szteroid szaponinok pl. tribuszteron, harmán alkaloidok) és hatásai (dopping, hormonhatás, potencianövelés) alapján veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. A szintetikus DIM (3, 3’-Diindolylmethane), az Eurycoma longifolia (Long Jack) korábban sem hagyományos élelmiszerben, sem étrend-kiegészítő összetevőjeként nem fordult elő az Európai Unió területén, ezért az új élelmiszer összetevő, a Chrysin hazánkban nem fordult elő sem hagyományos élelmiszerben, sem pedig étrend-kiegészítő összetevőjeként ezért feltehetően új élelmiszer. Az új élelmiszer összetevőket tartalmazó élelmiszerek jogszerűen nem forgalmazhatóak, mivel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Tekintettel arra, hogy a készítmény interneten – akár nem magyarországi székhelyű honlapon – keresztül is megrendelhető, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az MHP T-BOMB 3XTREME készítmény jelenlegi összetételével veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmény forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai (elérhetőségük megtalálható a www.kormanyhivatalok.hu, valamint a www.antsz.hu internetes oldalon) részére.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a kifogásolt összetételű készítményről tájékoztatta az Európai Unió Bizottságánál üzemelő RASFF gyorsvészjelző rendszeren keresztül a tagállamokat, valamint a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező népegészségügyi feladatkörükben eljáró járási hivatalok folyamatosan végzik az ellenőrzéseket.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály