orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Élelmezés-egészségügy » Étrend-kiegészítők

Tájékoztatás RASFF esemény során kivizsgált étrend-kiegészítőkről és különleges táplálkozási célú élelmiszerekről

2016.01.04. Nyomtatás
Twitter

Az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszeren (RASFF: Rapid Alert System for Food and Feed) érkezett tájékoztatások alapján, a járási hivatalok járási népegészségügyi osztályai által 2015. évben az alábbi táblázatban felsorolt étrend-kiegészítők, valamint különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriába tartozó, nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek kerültek vizsgálatra.

Termék neve

Azonosító adat

Kifogásoltság oka

No Bull / No Bull Concentrated Pre - Workout Formula ("lemon ice" and "fruit punch")

-

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevőket tartalmaz (Mucuna pruriens: bengáli bársonybab, vinpocetine)

Tribusteron 90

Lot szám: 0500813       Lejárati idő:08/08/2015

Nem engedélyezett Tetrahydocanabinol-t tartalmaz (THC)

BRUTAL-ANADROL

Lot szám: 130607         Lejárati idő: 31/05/16

2819 mg/100 g nikotinsavat tartalmaz. Az EFSA által meghatározott UL érték 10 mg/nap

Zink100

Lot szám: 140506         Lejárati idő: 04/2017

100 mg/adag cinket tartalmaz a készítmény. Az EFSA által meghatározott UL érték 25mg/nap

TEST-CORE

Lot szám: R1309163     Lejárati idő: 30/11/2015

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő Püspöksüveg (Epidemium) tartalmaz

DREN (Drenbuterol 409 mg)

FSE-226/14/H/05

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt (Pausinystalia yohimbe kéreg)

tartalmaz

Scitec Re-Style

-

A labor által mért eredmények 343%-kal magasabb króm szintet mutattak a címkén jelölt mennyiségnél (27,4 µg/2 kapszula)

Arnold Iron Dream Concentrated Night Time Recover (Musclepharm / Arnold series

Vonalkód száma: 225032 030

Nem engedélyezett élelmiszer-összetevőt 2,4-dinitrophenolt (DNP) (11 mg/kg) tartalmaz

Roxylean

Lot szám: 1312057

Nem megfelelően jelölt (analitikai eredményei alapján 214,2 mg/kapszula koffein)

PUMP IT

-

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt (agmatin-szulfát) tartalmaz

Spirulina max Calivita étrend-kiegészítő

Minőség-megőrzési idő: 2016.02.29.

Laboratórium 4.09 mg/kg ólom tartalmat mért. (határérték a 629/2008 EK rendelettel módosított 1881/2006 EK rendelet szerint: 3 mg/kg)

A fenti készítmények esetében elmondható, hogy nagy részük az ellenőrzések időpontjában már nem volt forgalomban, a forgalmazók raktárkészlettel már nem rendelkeztek. Azokban az esetekben, ahol még megtalálható volt a készítmény, ott az egészségügyi hatóság – az azonosító adat nélküli készítmények esetében valamennyinek, azonosító adattal rendelkezőknél a beazonosított tételeknek – a továbbforgalmazását megtiltotta, a szükséges intézkedéseket megtette.

A készítmények kifogásoltságának okai között nem engedélyezett vegyületek, új élelmiszer összetevőnek minősülő anyagok*, határértéket meghaladó vitaminok, pszichotróp anyagok találhatóak, melyek egészségre gyakorolt hatása vagy már bizonyított, vagy pedig – engedélyének hiánya miatt – még nem ismert.

Tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az élelmiszerek, ezen belül az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek is kizárólag jogszabályok által meghatározott összetevőket tartalmazhatnak, így a fenti készítmények a kifogásolt összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmények – azonosító adat esetén, annak meggyezésével – forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme érdekében a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának és Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának.

A Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályainak elérhetőségéről a https://www.antsz.hu/bal_menu/elerhetosegek linken lehet információt kapni.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a figyelmet továbbá arra, hogy aki a készítményekből vásárolt, az ne fogyassza el.




Közegészségügyi Főosztály
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala


* Az új élelmiszerekről és az új élelmiszer-összetevőkről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 258/97/EK rendelete értelmében, a Közösség tagállamaiban, az 1997. május 15-e előtt, sem élelmiszerként, sem étrend-kiegészítő összetevőjeként szignifikáns mennyiségben nem forgalmazott/fogyasztott élelmiszerek új élelmiszernek tekintendők, piacra kerülésük előtt azokat Közösségi szinten engedélyeztetni kell. A mennyiben hivatalos, kereskedelmi adatokkal igazolni tudják, hogy a nevezett anyag a megadott időpont előtt jelentős mennyiségben élelmiszer, vagy étrend-kiegészítő összetevőjeként jelen volt az Európai Unió bármely tagállamának piacán, a termék nem tekintendő új élelmiszernek, engedélyeztetni nem kell. Ha nem állnak rendelkezésükre ilyen adatok, a termék - jelenlegi összetételével - pozitív, Közösségi szintű engedélyezési határozat hiányában, jogszerűen nem forgalmazható, mivel veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Az engedélyezett és notifikált új élelmiszerek listája megtalálható az Európai Unió honlapján (http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l21119.htm).