orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Témáink » Élelmezés-egészségügy » Étrend-kiegészítők

Tájékoztatás veszélyes készítményekről (Frissítve: 2015. április 21.)

2014.06.04. Nyomtatás
Twitter

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) gyorsriasztási (Rapid Alert) bejelentésben arról értesítette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy a Reduced Weight Fruta Planta capsules 400 mg, Magic Slim capsules 350mg, Fruta Bio capsules 400 mg, SlimEasy capsules 250 mg, Super Fat Burning Bomb capsules 400 mg, Slim Xtreme capsules 500 mg, Meizi Evolution capsules 650 mg, Meizitang Strong Version Botanical Slimming 650 mg, Jiangeijindan Activity Girl capsules 400 mg, and Hokkaido capules 400 mg distributed by MyNicKnaxs LLC, Deltona,FL elnevezésű készítmények szibutramin és fenolftalein hatóanyagot tartalmaznak, a SLIM-K és B-Lipo kapszula gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz, valamint az EDGE Amplified Weight Release; iNDiGO; AMPD GoldBee Pollen; BtRim Max és iNSANE Bee Pollen elnevezésű készítmények fenolftalein és fluoxetin hatóanyagot tartalmaznak. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Főigazgatóság tájékoztatása alapján, a fent jelzett készítmények étrend-kiegészítőként Magyarországon nem kerültek bejelentésre.

Tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények, így az élelmiszer kategóriába tartozó étrend-kiegészítők gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából kérjük, jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai részére.

2014. június 4.

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság gyorsriasztás (Rapid Alert) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Thinogenics kapszula elnevezésű készítmény szibutramin gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz, a Dr. Larry’s Tranquility Dietary Supplement elnevezésű készítmény Doxepin és Chlorpromazine gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz, a Burn 7 kapszula elnevezésű készítmény szibutramin gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz, valamint a Herbal Give Care Esbelin siloutte capsules, a Herbal Give Care Esbelin Siloutte Té, a Herbal Give Care Esbelder Siloutte capsules, a Herbal Give Care Esbelder Man capsules, a Herbal Give Care Esbelder Fem capsules elnevezésű készítmények szibutramint és analóg hatóanyagokat tartalmaznak. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a fent jelzett készítmények étrend-kiegészítőként Magyarországon nem kerültek bejelentésre.

Tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények, így az élelmiszer kategóriába tartozó étrend-kiegészítők gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

2014. március 19. 

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság gyorsriasztás (Rapid Alert) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Women’s Phytoestrogen Formula lágykapszula (Lotszám: 2757653)elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmény feltehetően klóramfenikol gyógyszer-hatóanyaggal szennyezett, valamint a Hydravax High Potency Diuretic Weight Loss Solution, 45 kapszula üvegenként elnevezésű készítmény valamennyi tétele triamteren gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a fent jelzett készítmények étrend-kiegészítőként Magyarországon nem kerültek bejelentésre. 

Tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy agyógyszernek nem minősülő készítmények, így az élelmiszer kategóriába tartozó étrend-kiegészítők gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

2013. november 7.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága a WHO INFOSAN EMERGENCY rendszerén keresztül érkezett riasztás alapján értesítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokban több embernél toxikus májkárosodást tapasztaltak, amely vizsgálatok szerint az OxyElite Pro megnevezésű zsírégető készítmény fogyasztásával vélhetően összefüggésbe hozhatók. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az ok-okozati összefüggés gyanúként merült fel, még nem bizonyított, a vizsgálatok folyamatban vannak. 

A kapott információk szerint az Amerikai Egyesült Államokban 2013. október 31-ig összesen 56 főnél észlelték a toxikus májgyulladás tüneteit, 22 fő kórházi ápolásra szorult, 2 fő esetében máj-transzplantációra volt szükség, egy fő pedig elhalálozott. A megbetegedettek közül 47-en a megbetegedést megelőző 60 napban OxyElite Pro nevű készítményt fogyasztottak.

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal tájékoztatása alapján az USP Labs LLC által előállított, OxyElite Pro és VERSA-1 megnevezésű készítmények olyan nem bejelentett összetevőt – aegeline – tartalmaznak, amelynek nem bizonyított a biztonságos alkalmazása, ezért a készítmények fogyasztását a vizsgálatok teljes körű befejezéséig nem tanácsolják.

Az Európai Unió tagállamaiban, köztük Magyarországon – a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján – a készítmények fogyasztásával összefüggésbe hozható egészségkárosodásról a hatóságoknak nincs tudomása.

Tekintettel arra, hogy a fent jelzett készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy kerüljék a készítmények fogyasztását, illetve amennyiben a nevezett készítmények fogyasztásával bizonyítottan összefüggésbe hozható egészségkárosodást észlelnek, a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

2013. augusztus 22.

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság gyorsriasztás (Rapid Alert) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Volcano oldat és kapszula – gyógyszernek nem minősülő – készítmények dezmetil-karbodenafil, dimetil-szildenafil, valamint dapoxetin gyógyszer-hatóanyagot tartalmaznak. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a fent jelzett készítmények étrend-kiegészítőként Magyarországon nem kerültek bejelentésre, magyarországi forgalmazással kapcsolatos információ nem áll rendelkezésre.

Tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetők, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

2013. augusztus 7.

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság gyorsriasztás (Rapid Alert) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Bethel 30 (Lotszám: 120514)elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – étrend-kiegészítő készítmény szibutramin, valamint phenolphtalein gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz. Az összetevők nem szerepelnek a készítmény címkéjén és tájékoztatójában, a készítmény forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a fent jelzett készítmény étrend-kiegészítőként Magyarországon nem került bejelentésre.

Tekintettel arra, hogy a készítmény akár interneten keresztül is megrendelhető, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények, így az élelmiszer kategóriába tartozó étrend-kiegészítők gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett étrend-kiegészítő készítmény forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

2013. május 29.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalába közérdekű bejelentés érkezett a www.kikifuhu.com internetes honlapról megrendelhető – külföldi elérhetőség megadásával – „KIKIFŰmegnevezésű potencianövelő, pénisznövelő készítményre vonatkozóan. A közérdekű bejelentés alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a növényi eredetű készítményt a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon reklámozzák – a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet álláspontját figyelembe véve – a készítmény fogyasztásával kapcsolatban ígért hatások jelenleg semmilyen ismert gyógyszerrel sem érhetők el.

A fent jelzett készítményt „táplálék-kiegészítőként” hirdetik, ugyanakkor étrend-kiegészítőként Magyarországon nem került bejelentésre, összetétele nem ismert, közegészségügyi kockázata nem megítélhető, hasonló készítmények gyakran tartalmaznak nem megengedett módon szintetikus gyógyszer-hatóanyagot, ezért nem javasoljuk fogyasztását.

2013. május 07.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalába fogyasztói panasz érkezett a CIBLACTION A37 megnevezésű készítményre vonatkozóan. A fogyasztói panasz alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a www.ciblaction.com internetes honlapról megrendelhető – külföldi postafiók elérhetőség megadásával – a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon reklámozott CIBLACTION A37 megnevezésű nagymértékű fogyást ígérő készítmény a panaszosnál szembevérzés, bőrhólyagosodás, magas vérnyomás tüneteket okozott. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által adott információk alapján, a fent jelzett készítmény étrend-kiegészítőként Magyarországon nem került bejelentésre, összetétele nem ismert, közegészségügyi kockázata nem megítélhető, ezért nem javasoljuk fogyasztását.

2013. április 18.

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság gyorsriasztás (Rapid Alert) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Maxiloss Weight Advanced Softgel, Reumofan Plus tabletta és Wow elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmények szibutramin, valamint metokarbamol, dexametazon és diklofenak gyógyszer-hatóanyagokat tartalmaznak. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a fent jelzett készítmények étrend-kiegészítőként Magyarországon nem kerültek bejelentésre.

Tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmény forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

A Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek elérhetőségéről a www.antsz.hu → Elérhetőségek,e-mail címek → Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek elérhetőségei, vezetői → útvonalon lehet információt kapni.

2013. február 28.

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság Rapid Alert (gyorsriasztás) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Libigrow, Libigrow XXXtreme, Blue Diamond, Blue Diamond Platinum, Mojo Nights, Mojo Nights Supreme, and Casanova, Mojo Nights and Mojo Nights for Her, Slimidia Revolution elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmények tadalafil- és szildenafil, valamint szibutramin gyógyszer-hatóanyagokat tartalmaznak. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a fent jelzett készítmények étrend-kiegészítőként Magyarországon nem kerültek bejelentésre.

2013. február 06.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásról értesítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt. A riasztás alapján hollandiai nagykereskedésen (Interslash b.v.) keresztül Libido Penis Enlargement (márkanév: LIBIDO7) megnevezésű, ismeretlen eredetű gyógynövény tartalmú étrend-kiegészítő készítmény került forgalomba, amely – magas pirrolizidin alkaloidok szintje miatt – kifogásolt. A pirrolizidin alkaloidok növények által termelt természetes toxinok nagy csoportja, melyek közül többnek erős májtoxicitása van és patkánykísérletekben karcinogénnek bizonyultak. Embereknél a legfőbb májkárosító hatás az erek elzáródása. Több pirrolizidin alkaloidot az emberre lehetséges karcinogénnek állapították meg.

A rendelkezésre álló információk alapján, a készítmény Magyarországon történő forgalmazásáról – egy cég saját felhasználásra történő megvásárlása kivételével – a hatóságnak nincs tudomása.

Tekintettel arra, hogy a LIBIDO7 megnevezésű készítmény akár interneten keresztül is megrendelhető, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az étrend-kiegészítő készítmények, különleges táplálkozási célú élelmiszerek egészségkárosító hatóanyagot nem tartalmazhatnak, ellenkező esetben veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmény forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében – a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

2012. december 21.

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság Rapid Alert (Gyorsriasztás) bejelentésében arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Black Ant, a Man Up és a Triple Power Zen Gold 1200 mg elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmények szildenafil és tadalafil gyógyszer-hatóanyagot tartalmaznak.

Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójában, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. A rendelkezésre álló információk alapján, a készítmények Magyarországon történő forgalmazásáról a hatóságnak nincs tudomása.

2012. december 1.

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság Rapid Alert (gyorsriasztás) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Classic Zi Xiu Tang Bee Pollen and Ultimate Formula elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmény szibutramin gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz. Az összetevő nem szerepel a készítmény címkéjén és tájékoztatójában, a készítmény forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. A rendelkezésre álló információk alapján, a készítmény Magyarországon történő forgalmazásáról a hatóságnak nincs tudomása.

2012. november 21.

A Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság Rapid Alert (gyorsriasztás) bejelentésben arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézetet Főigazgatóságát, hogy az Equyfiam Cream készítmény, az ACTRA-SX kapszula, valamint a Reumofan Plus tabletta elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmények potencianövelő gyógyszer-hatóanyagát (szildenafil, szildenafil analóg), illetve progeszteron, metokarbamol, dexametazon és diklofenák gyógyszer-hatóanyagot tartalmaznak. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójában, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét,erre való tekintettel, amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelme érdekében szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából – azt jelezzék a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály