orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png

E-Bug verseny 2015-ben is!

2015.09.24. Nyomtatás
Twitter
Semmelweis Ignác minden bizonnyal elégedett lenne az e-Bug verseny résztvevőivel

Lezárult a 2014/2015-ös tanévben második alkalommal megrendezett iskolai e-Bug verseny, amelyen tavalyi évhez hasonlóan a 6-11 és 12-16 éves korosztály vett részt. A versenyt a Semmelweis Ignác Emlékévad kapcsán rendezte meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal központi e-Bug csapata. Ennek megfelelően a két feldolgozott témakör Semmelweis Ignác munkássága és a kézhigiéné volt. A háromfordulós verseny az utolsó pillanatig nyitott volt: a döntőbe jutott legjobb 5-5 csapat közül a résztvevő közönség szavazatai döntötték el, ki nyeri meg az április óta zajló versenyt. A budapesti záró rendezvényen végül az elsőknek kijáró jutalmat az alsósok közül a Vírusölők nevű Somogy megyei csapat a Gábor Andor Általános Iskolából, míg a 12-16 évesek között a Veszprém megyei Pusztai Ferenc Általános Iskola Saláták csapata vehette át.

Az e-Bug 18 ország – köztük Magyarország – közreműködésével jött létre egy 2005-ben, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága(DG SANCO) által kiírt európai uniós pályázat nyomán. 2015-re az EU 28 tagállama közül már 26 ország, valamint Szaúd-Arábia gyermekei tanulnak játszva ezzel az internetes ismeretterjesztő programmal. Az e-Bug egy  elektronikus,  diákok és tanárok számára megalkotott oktatási forrásanyag, amely mindenki számára ingyenesen elérhető magyar nyelven is a www.e-bug.eu weboldalon. A program használatával javulhat a kéz- és légúti higiénia, a felelős antibiotikum használattal kapcsolatos ismeret és gyakorlat; továbbá felkelthető az érdeklődés az egészségtudatos magatartás iránt.

Az e-Bug versenyt két korcsoportban, maximum 5 fős csapatok számára hirdette meg a hazai programgazda, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztálya. A verseny 3 fordulóból állt. A feladatok egy részét internetes felületen kellett megoldani, másik részük a diákok alkotókészségét, kreativitását tette próbára. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megrendezett döntőbe a független zsűri által kiválasztott 5-5 csapat jutott tovább. A záró rendezvényen a döntőbe jutott csapatok pályamunkáira (poszterek és esszék) szavazhattak a résztvevők, ezzel alakítva ki a nyertesek végső sorrendjét. A rendezvényt dr. Paller Judit országos tisztifőorvos nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy nem csak azok a nyertesek, akiknek a nevét kihirdetik a döntő végén, hanem mindenki, aki tanult, tapasztalt, új dolgokat ismert meg a verseny ideje alatt.  A megnyitó beszéd után a 12-16 éves tanulókból álló öt legjobb csapat 10-10 percben bemutatta pályaművét. A közönség hallott tudományos igényű előadást, látott megrázó színházi előadásokat és megelevenedett naplórészleteket. A diákok után a területi e-Bug koordinátorok vették át a terepet, akik Játékos Tudomány bemutatókat tartottak a résztvevőknek.  Igazi meglepetésként állatkerti séta is várta a legjobbakat a hazautazás előtt.

A 2015-ös évben az e-Bug hálózat legaktívabb megyéi Csongrád, Somogy, Tolna, Budapest és Pest, valamint Heves megye voltak.  Az ezekben a megyékben dolgozó területi e-Bug koordinátorok (a megyei kormányhivatalok népegészségügyi osztályainak munkatársai) két-két doboz UV aktív krémet vehettek át, mely az e-Bug játékban, illetve a helyes kézmosás oktatásában használható fel.

A döntőben kiállított pályaművek méltó emléket állítottak Semmelweis Ignác munkásságának. A kézhigiéné elismert úttörője maga is elégedett lehetett volna a diákok lelkesedésével és tudásával, amivel a kézigiéné fontosságát bemutatták.

 e-Bug Hírlevél II. évfolyam 2. szám