orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Közösen küzdünk a vastagbélrák ellen

2016.07.08. Nyomtatás
Twitter

A támogatási szerződés aláírásával elindulhat az országos vastagbélszűrés – tájékoztatott az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

A lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóság növelése, a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése, valamint a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálata és annak korszerűsítése a célja annak a programnak, amely újabb mérföldkövéhez érkezett. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001. „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projektjének hosszú távú feladata a szervezett népegészségügyi szűrésekkel megelőzhető halálozások kockázatának csökkentése, a megbetegedések kedvezőtlen irányának megváltoztatása.

A szervezett népegészségügyi szűrések keretében a magát egészségesnek tartó, de a neme és az életkora alapján a veszélyeztetett népességcsoportba tartozó egyéneket szólítjuk meg, névre szóló, postai úton megküldött levélben.

A projekt egyik legfontosabb küldetése a vastagbélszűrés országos kiterjesztése az 50-70 éves férfiak és nők csoportjára, Magyarország teljes területére, ezért 2016 áprilisától az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megkezdte a háziorvosi praxisok előzetes toborzását a vastagbélszűrési programban történő részvételre. Az előzetesen jelentkezési szándékát jelző háziorvosok aránya már meghaladta az 50%-ot.

A fentiek mellett a projekt lehetőséget biztosít a védőnők számára a népegészségügyi célú méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzés térítésmentes elvégzésére is.

A projekt szakmai céljainak végrehajtásához fedezetet biztosító támogatási szerződést közösen írta alá Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az EMMI EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága.

A Komplex népegészségügyi szűrések projekt tervezett megvalósítási időtartama 52 hónap, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, több mint hatmilliárd forint európai uniós támogatás segítségével.