orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Tájékoztatás az antibiotikum-rezisztens, ún. „szuperbaktériumokról.”

2016.06.21. Nyomtatás
Twitter

Az elmúlt napokban több olyan sajtóhír is megjelent, amelyek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsekről szólnak. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a külföldi társszervezetekkel együttműködve folyamatosan figyelemmel követi ezen esetek előfordulását, különös tekintettel a közelgő riói Olimpiai játékokra.

A sajtóhírekben megjelent adatok 2013 és 2014 évben levett mintákból származnak, vagyis több mint két évvel ezelőtt történt a mintavétel. Az azóta eltelt időben nincs információ arra vonatkozóan, hogy a mintavétel helyén tartózkodók körében előfordultak volna fertőzések.

Az antibiotikum rezisztens baktériumok terjedése közegészségügyi kockázatot jelent, ahogyan a szóban forgó baktérium is, de ezek első sorban kórházi körülmények között okoznak súlyos fertőzéseket (tüdőgyulladást, szepszist, húgyúti fertőzést, sebfertőzést), különösen az immunsérült vagy krónikus betegségekben szenvedő pácienseknél.

A Multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések megelőzésére szolgáló módszertani levél letölthető az Országos Epidemiológiai Központ honlapjáról a: www.oek.hu oldalról, az Aktuális témák/Multirezisztens ML menüpontból.

Az ellenálló baktériumok kialakulása összefügg a helytelen és túlzott antibiotikum alkalmazással, azért a tudatos és helyes antibiotikum alkalmazás mindannyiunk felelőssége.

Az Országos Epidemiológiai Központ által kidolgozott Módszertani Levél tartalmazza mind az ismert multirezisztens kórokozókkal kapcsolatos információkat, mind az általuk okozott fertőzések megelőzéséről szóló ismereteket.

Magyarországon az ÁNTSZ minden évben figyelemfelhívó kampányt szervez az Európai Antibiotikum Naphoz (november 18.) kapcsolódva. E kampány keretében a lakosságot, az alapellátásban dolgozó orvosokat és a kórházakat is megszólítjuk.

Mitől alakulnak ki a multirezisztens kórokozók?

A multirezisztens kórokozók kifejlődését elősegítheti az antibiotikumok nem megfelelő használata. Ha a szükségesnél tovább, rövidebb ideig, vagy ha indokolatlanul szedik, amikor nem kellene (pl. vírusfertőzésnél). A rezisztens baktériumok túlélhetik az antibiotikum kezelést, és minél gyakrabban alkalmazzák indokolatlanul az antibiotikumokat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy ellenálló baktériumok alakulnak ki.

Mit tehet a lakosság?

Ha indokolatlanul, vagy nem az orvos utasításai szerint szedünk antibiotikumokat, azzal hozzájárulunk az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok számának növekedéséhez. A vírusos fertőzésekre (megfázás, nátha, influenza) az antibiotikumok hatástalanok. A megelőzésében kulcsszerepe van a helyes kézmosási gyakorlatnak, melynek elsajátítása mindenki számára fontos.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

Országos Tisztifőrvosi Hivatal