orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Klímaberendezések megfelelő használata

2016.06.14. Nyomtatás
Twitter
Fertőzések, megbetegedések elkerülése rendszeres karbantartással

A nyári melegben sokan használnak különféle klímaberendezéseket a kellemes közérzet biztosítása miatt. Azonban a hűtött helyiségekben való tartózkodásnak az előnyei mellett - hatékonyabb munkavégzés, pihentetőbb alvás, sofőrök esetén nagyobb koncentrációkésség - megvannak a saját szabályai is. A nyári hónapok előtt, de legkésőbb mielőtt a klímát használjuk, ajánlott annak tisztítását elvégezni. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a nem megfelelően karbantartott klímaberendezések egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban.

Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek az érintettek az alábbi problémákkal kapcsolatban, amennyiben a berendezések karbantartása nem történt meg vagy nem megfelelő:

Különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg a klímaberendezés vagy a szellőzőrendszer közegében, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban, melyek a használat során kijutnak onnan és allergiás valamint asztmás megbetegedéseket okozhatnak.

A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, amely a már említett problémákon kívül szintén légzőszervi panaszt, illetve a bőrünk kiszáradását is okozhatja. Ezért a javasolt a relatív páratartalom értékét 50% körül tartani.

Érdemes elkerülni, hogy a hideg levegő közvetlenül érjen bennünket ugyanis a szem a torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak valamint gyulladásos és megfázásos tünetek:

A megbetegedések elkerülése érdekében, felhívjuk a figyelmet arra, hogy lakásokban, közösségi terekben, gépjárműveknél a klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb terhelésnek kitett helyeken (irodaházak, bevásárló központok) évente kétszer ajánlott. Több féle fertőtlenítési módszer közül lehet választani (pl.: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab, vagy klímatisztító spray alkalmazása). Továbbá a szezonális használat előtt a hűtőgáz mennyiségének az ellenőrzése is szintén javasolt. Gépjárművekben való használat esetén ezeken túl, kiemelten fontos a pollenszűrők cseréje 10-15000 kilométerenként. Nyári időszakban mérsékelt hűtést alkalmazzunk a külső hőmérsékletnél maximum 6-8°C-kal hidegebbre állítva a klímaberendezést, hogy a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő a szervezet számára. Továbbá ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt. Száraz levegő ellen pedig bőséges folyadék bevitellel és hidratáló krémek használatával védekezzünk.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala