orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Dura Gyula

2015.03.18. Nyomtatás
Twitter

Példaértékű munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Dura Gyula, az Országos Környezetegészségügyi Intézet mb. főigazgató főorvosa. Az állami elismerést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából adta át 2015. március 13-án a Pesti Vigadóban.

Dr. Dura Gyula 40 éve dolgozik az Országos Környezetegészségügyi Intézetben illetve elődjében, az Országos Közegészségügyi Intézetben. Érdeklődése már pályája kezdetén a toxikológia felé fordult: a peszticidek idegrendszert károsító hatásának kimutatására végzett kísérleteket, ennek során új módszereket fejlesztett ki. Kutatási tevékenysége során vizsgálta, hogy a talajt, illetve általánosságban a környezetet szennyező anyagok és tevékenységek milyen becsült kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre.

Tudományos kutatási tevékenysége mellett érdeklődése fokozatosan szélesedett, általános környezetegészségügyi kihívásokkal is foglalkozni kezdett. Az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezéseinek (pl. az egészségügyi és környezetvédelmi miniszterek konferencia sorozata) keretében fejtett, illetve fejt ki jelenleg is rendkívül fontos környezet-egészségpolitikai tevékenységet mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

Hazai és nemzetközi tájékozottsága, jelentős szakmai tapasztalata hozzájárult ahhoz, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet 1998-as megalakulásától előbb igazgatóhelyettesként, majd 2001 ősze óta megbízott igazgatóként illetve főigazgatóként sikeresen irányítsa az Intézet tevékenységét. Munkájával biztosítsa, hogy az Intézet szakemberei egy vezető országos intézethez, annak nagyhírű múltjához méltó színvonalon végezzék feladataikat, és azt is, hogy ennek a jelentős munkának a gyümölcsei – a megfelelő egészségpolitikai döntéseken keresztül – a lakosság egészségének megőrzését és javítását szolgálják.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala