orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

HAPPY-hét 2015 - Rekordot döntött a jelentkező iskolák száma!

2015.03.11. Nyomtatás
Twitter
Az iskolák regisztrációja lezárult, de a szervezők a vízforgalmazók jelentkezését még várják

A február 27-i határidőig minden eddiginél több, összesen 440 iskola jelentkezett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vízfogyasztást népszerűsítő programjára, vagyis az idén több mint 120 ezer tanuló ismerkedhet meg az egészséges folyadékfogyasztással. A HAPPY-hétre Magyarország minden megyéjéből jelentkeztek iskolák, olyan megye is akad, ahonnan 45 intézmény nevezett, a jelentkezések 10 százaléka pedig Budapestről érkezett. A HAPPY programban az elmúlt 5 évben 540 általános iskola csaknem 170 ezer tanulója vett részt, ez az év pedig várhatóan minden eddigi rekordot megdönt.

A hazai iskolák egyharmadára jellemző, hogy a tanulóknak a mosdóba kell menniük, ha ingyenesen vizet szeretnének inni. Az étkezőkben sem mindenhol helyeznek ki vizeskancsót, sőt az iskolák egyharmadában az étkezőben vízcsap sincs. Az udvaron csak az intézmények 17 százalékánál található vízcsap vagy ivókút. Noha a HAPPY  program eltelt öt éve alatt a kezdeti 37-ről 53 százalékra nőtt azon iskolák aránya, ahol megoldott a mosdón kívüli ingyenes vízfogyasztás, az adatokból az látszik, hogy van még mit tenni ezen a téren.

A HAPPY-hét hosszú távú céljai közt szerepel, hogy minden iskolában legyen biztosítva a gyermekek számára az ingyenes vízvétel a mosdón kívül is, valamint, hogy a vízivás növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítő-fogyasztás, ezáltal a gyermekkori elhízás előfordulásának gyakorisága. A program az oktatásra és az ingyenes választék biztosítására épül. A hét során a gyerekek, az OÉTI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyag segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal. A HAPPY-hét során a tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit: az OÉTI közreműködésével, az iskolák nagy részét vízforgalmazó vállalatok látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel teli kancsók és egyéb megoldások révén biztosítják a mosdón kívüli vízvételt.

A március 23. és 27. közötti program része a többi között, hogy az OÉTI vízforgalmazók segítségével olyan iskolákban is megszervezi az ingyenes vízvételi helyek létesítését, ahol erre egyébként csak korlátozottan van lehetőség. Mivel a résztvevő iskolák száma jelentősen meghaladja az eddigieket, az Intézet további vízforgalmazók jelentkezését várja, amelyek a HAPPY hét során a regisztrált iskolákat vízzel támogatják.

A  programot sikeresen teljesítő iskolák nyereményjátékon vesznek részt. A HAPPY-hét fődíját a program végeztével sorsolja ki az OÉTI, azon intézmények között, melyek a program legtöbb elemét megvalósítják. A HAPPY-hét fődíja egy 30 tanuló részére szervezett, játékos oktatással egybekötött főzőtanfolyam az OÉTI „A főzés 6alma” főzőiskolájában. A HAPPY-hét résztvevői között egy milánói EXPO látogatás is kisorsolásra kerül. A program aktualitását ugyanis idén a Milánói Világkiállítás egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó filozófiája is erősíti: a 2015. május 1. – október 31. között megrendezett nemzetközi eseményen a víz kiemelt helyen szerepel a tematikában. A Világkiállítás magyar pavilonjában élő közvetítésen keresztül lehet majd figyelemmel kísérni a nyertes tanulók főzőtanfolyamát, a programról készült fotók a magyar pavilon virtuális galériájában is helyet kapnak, és a vízfogyasztás magyar – szó szerinti – „iskola példáját” népszerűsítik. Az EXPO időszakot megnyitó magyar események közé bekerül egy flashmob is a HAPPY-hét fő üzenetének közvetítésére.

A vízforgalmazó vállalatok, akik a HAPPY hét során a regisztrált iskolákat vízzel támogatni kívánják a happyhet@oeti.antsz.hu címen jelentkezhetnek.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Főigazgatóság

OGYÉI