orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Anyatejes Táplálás Világnapja

2016.08.01. Nyomtatás
Twitter

Minden év augusztus 1-je az Anyatejes Táplálás Világnapja. Ennek alkalmából az Országos Tisztiorvosi Hivatal és a Védőnői Szakmai Irányítási Osztály különös hangsúlyt fektet arra, hogy ismételten felhívja az édesanyák figyelmét a szoptatás fontosságára.

Az elmúlt évtized intenzív kutatásai hozzájárultak a szoptatás jelentőségének mélyebb megértéséhez, valamint annak megerősítéséhez és bizonyításához, hogy felülmúlhatatlan értékkel bír egészségi, táplálási, immunológiai, fejlődési, pszichológiai, szociális, gazdasági és környezeti tényezők miatt. Ezért, a szoptatás minden egyéb alternatív táplálási móddal szemben elsőbbséget kell, hogy élvezzen. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hat hónapos korig minél több csecsemő kizárólagosan szophasson.

A hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásnak csodálatos előnyei vannak, biztonságos, megbízható, fenntartható. Ez az „arany standard”, mert tudományos tények bizonyítják, hogy a csecsemő számára a szoptatás az ideális, a legmagasabb színvonalú, a legjobb minőségű, a legtöbb hasznot és a legkevesebb ártalmat előidéző táplálási mód. A szoptatás a táplálás mellett egyúttal kapcsolatot, vigaszt, immunológiai védelmet is biztosít a gyermeknek. Szeretetet, biztonságot, gondoskodást közvetít, természetes, olcsó és környezetbarát.

Az édesanyák 97%-a (vagy annál több) fiziológiailag képes lenne gyermekének szoptatására, hat hónapos korig a kizárólagos szoptatására. Ritkán fordul elő olyan egészségi állapot akár a csecsemő, akár az anya részéről, ami megindokolhatja azt, hogy az anya ideiglenesen, vagy véglegesen ne szoptasson. Ezek azonban néhány esetre korlátozódnak, amelyek mögött súlyos kórképek, állapotok fordulnak elő. Fontos tehát, hogy a várandós és szoptató anyák, apák és a csecsemő ellátásában résztvevő családtagok ismertjék és tisztába legyenek vele, hogy miért fontos a szoptatás, mik a nem szoptatás veszélyei, ideális esetben hogyan történjen az első szoptatás, mi a szoptatás normális menete, továbbá a szoptatással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. Ehhez az egészségügyi rendszer mind a kórházakban - egyre több bababarát kórház életre hívásával - mind az alapellátásban a lakóhelyen a védőnők, a házi gyermekorvosok bevonásával járul hozzá.

„Ha hozzáférhetővé válna egy új vakcina, mely évente 1 millió vagy több gyermek halálát előzné meg, olcsó, biztonságos, szájon át lehetne adni, és még hűtőláncot sem igényelne, azonnal népegészségügyi szenzáció lenne. A szoptatás minderre képes, sőt még többre is.”