orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Antibiotikumok: a felelős használat életeket menthet

2015.11.18. Nyomtatás
Twitter
Az ellenálló baktériumok terjedése az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés a világban

Olyan szuperbaktériumok fenyegetik az emberek egészségét, amelyekre nincs, vagy alig akad gyógyszer. Ezek a baktériumok ellenállnak az antibiotikumoknak és ellehetetleníthetnek olyan fontos orvosi beavatkozásokat, mint például a rákos betegek kezelése vagy a szervátültetések. Sőt könnyen előfordulhat, hogy néhány év múlva egy egyszerű tüdőgyulladásra sem lesz megfelelő gyógyszer. Az úgynevezett antibiotikum rezisztencia ellen a lakosság is sokat tehet, azzal, hogy felelősségteljesen alkalmazza az antibiotikumokat, pontosan betartva az orvos utasítását.

2015. november 18-án ismét megrendezik az Európai Antibiotikum Napot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a globális közegészségügyi fenyegetést jelentő antibiotikum rezisztenciára, a helytelen és szükségtelen antibiotikum használat veszélyeire és az egyének, valamint az egészségügyi intézmények megelőzésben játszott szerepére és felelősségére. Idén először az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy teljes hetet szentel a témának: az Egyesült Államoktól Kanadán át Ausztráliáig átívelő kampánnyal igyekeznek erősíteni az antibiotikum rezisztencia elleni világméretű összefogást, miután idén májusban a WHO 68. Közgyűlésén elfogadták az „Antimikrobiális Rezisztencia elleni Globális Cselekvési Tervet”.

Egy friss európai uniós jelentés szerint 2010 és 2014 között az Európai Unió tagállamainak többségében érzékelhetően nőtt az antibiotikum felhasználás mind a lakosság körében, mind az egészségügyi intézményekben. Ez komoly problémát jelent, mivel az ellenálló baktériumok terjedésének fő oka a túlzott és helytelen antibiotikum használat. Aggodalomra ad okot a kutatás azon megállapítása is, mely szerint egy speciális baktérium, az ún. karbapenemáz-termelő Enterobacteriaceae (CPE) terjedése Európában jelentősen felgyorsult. Míg 2013-ban csak 6 tagállam, addig 2015-ben már 13 tagállam számolt be ilyen esetről. A baktérium terjedése óriási közegészségügyi kockázatot jelent, mivel a karbapenem az egyik legerősebb használatban lévő antibiotikum, így ezekben az esetekben csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre a betegek gyógyítására.

Az ellenálló baktériumok kialakulása természetes jelenség, de az antibiotikumok helytelen használata felgyorsítja ezt a folyamatot. Az ún. multirezisztens (több gyógyszerrel szemben ellenálló) baktériumok a fertőzések számtalan formáját okozhatják: húgyúti fertőzés, tüdőgyulladás, bőrfertőzés, hasmenés, véráramfertőzés. Az ellenálló baktériumok miatt a gyakran alkalmazott gyógyszerek sokszor már hatástalanok. Hatékony antibiotikumok nélkül az olyan életmentő orvosi kezelések, mint pl.: a sebészeti beavatkozások vagy a kemoterápia nem lehetségesek.

Az ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában kulcsszerepe van a nemzeti járványügyi megfigyelő rendszereknek. Ebben a tekintetben Magyarország élen jár, hiszen hazánkban már 2006 óta kötelezően kell jelenteni az ellenálló baktériumok által okozott, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket, az ÁNTSZ pedig folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat.

Az ellenálló baktériumok terjedésének visszaszorítása közös felelősségünk. Az antibiotikumok nem gyógyítják a vírus okozta betegségeket, így a náthát és az influenzát sem. Csak akkor szedjünk antibiotikumokat, ha azt orvos írta fel, mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat és soha ne tegyük félre vagy adjuk oda a számunkra felírt antibiotikumokat másnak. A fertőzések megelőzésében a rendszeres kézmosásnak és személyes higiénének is kiemelkedő szerepe van.

Országos Epidemiológiai Központ
Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Iroda
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Az Európai Antibiotikum Naphoz több mint 40 európai ország csatlakozott. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapján valamennyi uniós tagállam nyelvén, így magyarul is megtalálhatóak a témához kapcsolódó tájékoztató anyagok. A magyar nyelvű oldal a http://ecdc.europa.eu/hu/EAAD/Pages/Home.aspx linken érhető el.

Idén először az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy teljes hetet szentel a témának és a globális kampány keretében a lakosság, a kormányzat, az egészségügyi intézmények valamint a mezőgazdasági szakemberek figyelmét kívánják felhívni az antibiotikum rezisztencia veszélyeire. A WHO kampányáról a http://www.who.int/mediacentre/events/2015/world-antibiotic-awareness-week/en/ linken lehet tájékozódni.

A témáról az ÁNTSZ honlapján a https://www.antsz.hu/antibiotikum címen, az OEK honlapján a http://www.oek.hu/oek.web?to=2406nid=1211pid=1lang=hun címen található bővebb információ.

Infografika: https://www.antsz.hu/data/cms71322/HU_AMR_01.jpg

Videó: https://youtu.be/jrCrpP2bjTs