orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

A kórházi fertőzések jelentésének hazai rendszere az egyik legjobb Európában

2016.02.23. Nyomtatás
Twitter
Az adatok nyilvánosak, mindenki számára érthető módon hozzáférhetők

 A hazánk által működtetett Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR), vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Európai Unióban. Alig néhány más ország van, ahol olyan átfogó képpel rendelkeznek az aktuális helyzetről, mint Magyarországon. Ráadásul az ÁNTSZ az Országos Epidemiológiai Központ útján a jelentéseket éves bontásban publikálja. Ezért is érthetetlen az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport, illetve az annak bázisát adó Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete által közzé tett nyílt levél több pontja.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. A jelentések közérthető, a nem szakértő közönség számára is értelmezhető módon összegzik a rendelkezésre álló információkat.

Az egészségügyi ellátás során bekövetkező fertőzéseket esetenként olyan ellenálló baktériumok okozzák, amelyekre csak az ún. tartalék antibiotikumok hatnak. A 2013-as Világgazdasági Fórumra készült szakértői jelentés szerint ez az egész világ számára fenyegetést jelent – sajnos hazánk sem kivétel. Éppen ez az oka, hogy az elmúlt évek során az ÁNTSZ számos, kifejezetten a nagyközönségnek szóló kommunikációs aktivitást valósított meg. Ezek jelenleg is elérhetők az ÁNTSZ honlapján.

Az ÁNTSZ az egészségügyi intézményeket az NNSR eredményeiről körlevélben is tájékoztatja, illetve szakmai konferenciák alkalmával is részletes adatokkal szolgál a szakemberek számára.

Összességében tehát értelmezhetetlen a Facebook csoport illetve a ReSzaSz követelése, hiszen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, arról mind a szakma, mind a szélesebb közvélemény számára rendszeres időközönként tájékoztatást ad az ÁNTSZ.

A nyílt levél emellett összemossa az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszerét a minimumfeltételek teljesítésével, holott a szélesebb közvélemény számára is ismert, hogy az ún. minimumrendelet átalakításának folyamata már megkezdődött. Így az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egyik legfontosabb feladata lesz a közeljövőben annak az indikátorrendszernek a kialakítása, amely a személyi és tárgyi feltételeket, vagyis a jelenlegi „leltárjellegű” feltételrendszert a betegellátás színvonalának további növelése érdekében a betegek szükségleteihez, illetve az ellátás igényeihez igazítja.

Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Amennyiben az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszi a szükséges lépéseket. A Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők pedig biztonságban vannak.

Az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport, illetve az annak bázisát adó Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete által közzé tett nyílt levél alkalmas arra, hogy a magyar egészségügybe vetett bizalmat megrendítse. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel és a minimumfeltételekkel kapcsolatban megjelentek ebben a formában csak arra alkalmasak, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássák.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések - háttér

Az egészségügyi ellátás olyan pácienseket kezel, akik immunrendszere eleve legyengült. Ráadásul az érintettek sokszor több különböző krónikus betegségben is szenvednek. Ugyancsak gyakori eset, hogy a beteg immunrendszerét mesterségesen kell gyengíteni (pl. szervátültetés során, a kilökődés kockázatának csökkentése érdekében). Könnyen belátható, hogy a gyenge immunrendszerű, bizonyos krónikus megbetegedésben szenvedőket, a fertőzések is könnyebben elérik. Az ilyen esetek 30-50 százalékát sajnos a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni.

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR), vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Európai Unióban. Ez segít abban, hogy az általános helyzetről minél pontosabb képpel rendelkezzünk. Örvendetes módon a jelentési fegyelem is rohamosan javul. A jelentési fegyelem javulásában, az egyre pontosabb adatszolgáltatásban szerepet játszik, hogy az ÁNTSZ felügyeli, ellenőrzi és hitelesíti (validálja) a kórházak jelentéseit, illetve az elmúlt években komoly informatikai fejlesztést hajtott végre, mely révén korszerűsítettük, fejlesztettük és bővítettük az elektronikus jelentési rendszert. A növekvő esetszám nem feltétlenül jelenti azt, hogy több eset történik, viszont az biztos, hogy egyre több esetről szerzünk tudomást! Egyre pontosabb képet kapunk a helyzetről, ez pedig segíti a hatékony intézkedések meghozatalát.