orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Globális ellátási probléma a BCG oltóanyaggal összefüggésben

2015.07.17. Nyomtatás
Twitter
Magyarország az újszülöttek BCG oltásának átütemezésével hidalja át a helyzetet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint fennakadások vannak a tuberkulózis elleni ún. BCG oltóanyag előállításában. Ennek oka, hogy a globális piac nagyobb részét ellátó két nagy gyártó cégnél késedelmet szenved az előállítás. Mindez az Európai Unióban is ellátási problémát okoz, vannak olyan országok, ahol már tavasszal elfogyott az oltóanyag. A BCG oltást a hazai védőoltási rend szerint a csecsemők a születésüket követő négy héten belül kapják meg, általában még az újszülött osztályon. A nemzetközi piacon kialakult helyzetre való tekintettel, továbbá a megfelelő készletezés és oltóanyag-gazdálkodás érdekében az ÁNTSZ a BCG oltások átütemezéséről intézkedett. Az országos tisztifőorvos erről 2015. július 17-én kelt levelében tájékoztatja az oltás szervezésében érintetteket.

Magyarország a közbeszerzési eljárás útján létrejött szerződés értelmében egy dán gyártó által előállított vakcinát alkalmaz a csecsemők BCG oltásához. A globális gyártási problémák az oltóanyag szállítóját is érintik, 2015-ben – az érvényes szerződés ellenére – nem érkezett BCG oltóanyag hazánkba. Az ÁNTSZ éppen az ilyen helyzetek kezelésére megfelelő készlettel rendelkezik, ennek köszönhető, hogy egészen júliusig a megszokott rend szerint zajlottak az oltások. Azonban a készletezésnek is határt szab a vakcinák eltarthatósága, emiatt a felhalmozható oltóanyag mennyisége korlátozott.

A kialakult helyzetet az ÁNTSZ a BCG oltás ideiglenes átütemezésével oldja meg. Ennek értelmében július végétől a csecsemők BCG oltása nem a születést követő 4 héten belül történik meg, hanem a szállítás rendeződését követően a lehető leghamarabb. Mindez megfelel az oltási előírásnak, hiszen a BCG oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú.

További intézkedésként a tüdőgondozó hálózattal együttműködve feltérképezésre kerülnek azok a családok, ahol tuberkulózis megbetegedés fordul elő, és emiatt az újszülöttek az átlagosnál magasabb kockázatnak vannak kitéve. Az ő egészségüket több intézkedés is szolgálja majd, így például az ilyen családokban élő várandosók kiemelt gondozása, a beteg személy elkülönítése a csecsemőtől, a család többi tagjának szűrése és szorosabb nyomon követése. Emellett a még készleten lévő oltóanyagot az ÁNTSZ ide csoportosítja át.

A tuberkulózis járványügyi helyzete hazánkban évről-évre egyre kedvezőbb, mely nagyban köszönhető a tüdőgondozó hálózat erőfeszítéseinek. A felügyeleti rendszert működtető Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai alapján az új tbc esetek száma az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent. Így az oltás átütemezése nem jelent közvetlen járványügyi kockázatot. Ezzel együtt az ÁNTSZ kiemeli, hogy szükség van a BCG védőoltás fenntartására, hiszen csecsemőkorban hatékonyan előzi meg az ún. gümős agyhártyagyulladást és a sokgócú gümős tüdőgyulladást, illetve bizonyított a hatása a gyermekkori tbc esetek előfordulásának csökkentésében is. (A BCG oltás a felnőttkori tbc megakadályozására nem alkalmas.)

Az ÁNTSZ folyamatosan egyeztet a gyártókkal, illetve a szállítókkal, hogy alternatív beszerzési forrást találjon. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal más európai, sőt Európán kivüli gyártókat is megkeresett, de a probléma globális jellege miatt a gyártási kapacitás nem elegendő arra, hogy a nemzetközi szinten jelentkező hiányt pótolják. Az OTH megkezdte annak feltérképezését is, hogy van-e olyan változás az oltóanyagok nemzetközi piacán, ami az eddigi beszerzési gyakorlat felülvizsgálatát, módosítását igényli, illetve amelyre saját eszközeivel esetlegesen reagálni tud, hogy a hasonló, rajta kívül álló helyzeteket még hatékonyabban tudja kezelni.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala
Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet