orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Tájékoztatás a védőnői méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzésről

2016.06.22. Nyomtatás
Twitter
Újra lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű kiemelt projektje keretében lehetőséget biztosít a védőnők számára a népegészségügyi célú méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzés térítésmentes elvégzésére. Az országosan, előreláthatólag 2017 őszén induló képzéssorozatra a védőnők 2016. július 15-ig tehetik meg előzetes regisztrációjukat, jelezhetik szándékukat. A képzésen való részvételi igény jelzése egyénileg történik, önkéntes alapú.

A projekt egyik célja, hogy 2018 decemberéig lehetőség szerint valamennyi védőnő szerezze meg a népegészségügyi célú méhnyakszűréshez szükséges kompetenciát. Ezáltal az országban egyre több helyen,  a területi védőnői ellátás keretében is váljon elérhetővé a méhnyakszűrés a célcsoportba tartozó nők számára.  A projekt a képzés elvégzésére a területi védőnőkön kívül lehetőséget biztosít az iskola-, kórházi-, CSVSZ- és vezető védőnők számára is. A képzést azon védőnők részére szervezzük, akik nem rendelkeznek a méhnyakszűrés végzéséhez szükséges kompetenciával, illetve mód nyílik a korábban megszerzett elméleti képzés kenetvételi gyakorlat modullal való kiegészítésére.

A védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztésének komoly szerepe van abban, hogy a lakossághoz közelebb kerüljön ez a szolgáltatás, és a védőnő a munkája során kialakított személyes bizalmi viszony eredményeként olyan nőket is be tudjon vonni a szűrésbe, akik korábban nem éltek ezzel a lehetőséggel. Mindezzel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben jelentősen csökkenjen a méhnyakrákos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon.

A népegészségügyi méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzés előkészítése céljából az OTH eForm elektronikus felületén fejlesztésre került egy űrlap, mely a védőnők továbbképzési szándékát méri fel, azonban ez jelentkezésnek nem minősül. A továbbképzésre a későbbiekben történő jelentkezés is önkéntes lesz. A méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzés részleteiről, valamint a konkrét regisztrációról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Az előzetes regisztrációval vagy a kitöltéssel kapcsolatban a regisztrációs segédlet ad bővebb felvilágosítást, amely az alábbi linken érhető el: https://www.antsz.hu/data/cms75662/regisztracio_belfoldi_v3_4.pdf


„Komplex népegészségügyi szűrések” kiemelt projekt

Azonosítószám: EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001