orszagos_intezetek.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala megkezdte a háziorvosi praxisok toborzását

2016.05.23. Nyomtatás
Tájékoztatás a szervezett vastagbélszűrési program országos kiterjesztéséről

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. A vastag- és végbélrák évente mintegy 10.000 új megbetegedéssel, és több mint 5.000 ember halálával jár hazánkban.  A vastagbéldaganatok okozta halálesetek magas száma miatt az egészségügyi szaktárca elvárásainak megfelelően Országos Tisztifőorvosi Hivatal elkezdte a szervezett vastagbélszűrési program országos kiterjesztését. A vastagbélszűrési program az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt része.

2017 és 2019 között a szervezett vastagbélszűrésre az önként jelentkező háziorvosok praxisához tartozó, szűrésre jogosult 50-70 éves nőket és férfiakat hívjuk meg. A most induló program során gyűjtött tapasztalatokra támaszkodva 2019-től a vastagbélszűrés várhatóan állami finanszírozású rendszerben, az Egészségbiztosítási Alap terhére folytatódik tovább.

A szűrés „kétlépcsős”. Az első lépcső a székletben lévő akár kis mennyiségű, szabad szemmel nem látható humán vér kimutatása. A korai vastagbélrák és a nagy mirigyes polipok szakaszosan véreznek, és a vérzés a székletből kimutatható. A szűrésre meghívót kapott páciensek a háziorvostól vehetik át a székletminta vételére szolgáló pácienscsomagot, melyet a projekt biztosít a praxisok számára. A mintát a pácienscsomagban található, előre megcímzett borítékban tudja a szűrésben részt vevő személy postán elküldeni a kijelölt laboratóriumnak, ahol elvégzik a székletvér vizsgálatot. Amennyiben a szűrés „nem negatív” eredményt mutat, szükség van a „második lépcsőre”: kolonoszkópos (vastagbél tükrözéses) vizsgálatra a vérzés helyének és okának megállapítására.

2016. év áprilisában az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megkezdte a háziorvosi praxisok toborzását a vastagbélszűrési programban történő részvételre. Célunk, hogy minél több embernek lehetősége legyen részt venni vastagbélszűrésen.  A jelentkezés meghosszabbított határideje: 2016. június 17. Amennyiben Ön egy felnőtt vagy vegyes háziorvosi praxis szakembere és nem kapta meg az OEP által kiküldött levelet a programra jelentkezés módjáról, akkor kérjük, vegye fel a kapcsolatot a területi szűrési koordinátorral, vagy írjon a vastagbelszures@oth.antsz.hu e-mail címre.

A területi szűrési koordinátorok elérhetősége letölthető itt.

Feltétlen számítunk minél több háziorvosi praxis részvételére, hiszen a vastagbélszűrési program életeket menthet.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala