orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Európa még soha nem állt ilyen közel a kanyaró és a rubeola teljes felszámolásához

2016.04.26. Nyomtatás
Twitter
Megelőzés, védelem, védőoltás

A magas átoltottságnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete világviszonylatban évről-évre javul. Az Európai Védőoltási Hét fő üzenete, hogy a rubeolát és a kanyarót Európa minden országában fel lehet számolni. Az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája (WHO EURO) 2016-ban 11. alkalommal hirdette meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát, amely 2016. április 24-30. között kerül lebonyolításra. Magyarország hivatalosan 10. alkalommal vesz részt a WHO EURO által kezdeményezett Védőoltási Hét programjában.

A számos európai országban elért sikerek azt mutatják, hogy a kanyaró és a rubeola megbetegedések Európa valamennyi országában felszámolhatók, amelyet több mint 30 ország adatai támasztanak alá. Ezekben az országokban 2014-re képesek voltak megakadályozni a kanyaró és/vagy rubeola terjedését. Azonban az elért eredmények fenntartásához és az immunizációs hiányosságok eltüntetéséhez a tudatosság és az elkötelezettség megerősítésére van szükség. A WHO Európai Védőoltási Cselekvési tervének 2015-2020 is alapvető célkitűzése a kanyaró és rubeola felszámolása.

A kanyaró ragályos, védőoltással megelőzhető betegség, amely világszerte még mindig az egyik vezető gyermekkori halál ok. A kanyaró által legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek, várandós nők és a legyengült immunrendszerű emberek. A rubeola fertőzés gyermekkorban általában enyhe lefolyású, járványügyi jelentősége a várandós nők fertőződését követően kialakuló veleszületett rubeola szindróma miatt van.

A megbetegedések zöme védőoltással elkerülhető. A járványok megelőzésének egyetlen módja a lakosság kanyaró és rubeola elleni védőoltásának biztosítása. Fokozott odafigyeléssel, a források biztosításával és megfelelő politikai elkötelezettséggel az egész Európai Régió kanyaró-, és rubeola-mentessé válhat.

A védőoltások több életet mentenek meg, mint bármely más közegészségügyi-járványügyi intézkedés – ezt hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Európai Védőoltási Hét kapcsán. 2013-hoz képest 2014-ben közel felére csökkent a regisztrált kanyaró megbetegedések száma, Európa 40 országából 16.156 megbetegedést jelentettek.  Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Immunizációs Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet. Hazánkban 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés.

Az Európai Védőoltási Hetet 2005-ben indították útjára, azóta kiterjedtségében és jelentőségében is sokat fejlődött, és ma az egyik legnagyobb és legfontosabb évenként megtartott, a lakosság egészségének megelőzésével foglalkozó kampány a WHO Európai Régiójában.

További információk: www.immunize-europe.org

WHO Magyarországi Iroda

Országos Epidemiológiai Központ

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala