orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

A fogászati egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése

2016.04.18. Nyomtatás
Twitter

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon átalakulóban van az egészségügyi ellátás, egyre több beteget kezelnek és beavatkozást végeznek a járó-beteg szakellátás keretei között. Az egészségügyi ellátással összefüggően ezen szakellátás keretében (többek között a fogászati ellátás során) is kialakulhatnak fertőzések, amelyek megelőzésére kiemelt figyelmet kell fordítani. Az ÁNTSZ háttérintézete, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) által 2003. évben megjelentetett fogászati infekciókontroll módszertani levelének átdolgozott verziója „A fogászati egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére” címmel az OEK honlapján már nyilvánosan elérhető. Az országos tisztifőorvos körlevélben értesíti a szakmát a módszertani levél felújításáról a betegbiztonság további növelése érdekében.

A járóbeteg-szakellátás különböző területein, az ellátási típusok súlyponteltolódása miatt, a befolyásoló kockázati tényezők függvényében, egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések nagyobb arányú kialakulása várható.

 Az OEK, az Országos Közegészségügyi Központ (OKK), a Szakmai Kollégium Fog- És Szájbetegségek Tagozatának, valamint külső szakemberek által közösen átdolgozott módszertani levél elsődleges célja, hogy az egészségügyi szolgáltatók számára összefoglalást adjon a fogászati szolgáltatással kapcsolatos fertőzés-megelőzési standardokról. A nemzetközi irányelvek alapján frissítése kerültek a fogászati egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések prevenciójával kapcsolatos korábbi ajánlások, illetve a legújabb ajánlások integrálása is megtörtént (ld. a vízrendszerek karbantartása és fertőtlenítése) . A módszertani levél mindenki számára elérhető az OEK honlapján, a http://www.oek.hu/oek.web oldalon az Aktuális témák menüpont alatt.