orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Pontosítás a Kórházszövetség konferenciáján elhangzott információkhoz

2016.03.05. Nyomtatás
Twitter

A konferencián elhangzott 99 ezer évente előforduló egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés az európai pont-prevalencia vizsgálat eredményeit alapul vevő becsült adat. Ugyanez a vizsgálat rámutatott arra is, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések prevalenciája a magyarországi aktív kórházakra vonatkozóan alacsonyabb, mint az európai átlag.


A cikkekben megjelentekkel ellentétben a helytelen antibiotikum használat nem a kórházi fertőzések (NI) kialakulását „gerjeszti”, hanem hozzájárulhat a több antibiotikumnak is ellenálló (ún. multirezisztens) kórokozók kiválasztódásához. Az antibiotikumok használatára vonatkozóan valóban szükséges az antibiotikum alkalmazás oktatásának megerősítése, de ez világviszonylatban is probléma, nem csak hazánkban.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem Magyarországon a legalacsonyabb az elkülönítésre alkalmas kórtermek száma, hanem hazánk pl.: Lengyelországgal, Portugáliával, Szlovákiával és Szlovéniával együtt az alacsony elkülönítési lehetőségű országok közé tartozik, ennek tudatában szükséges bevezetni a kórokozók terjedésének megelőzésére szolgáló intézkedéseket.

Az alkoholos kézfertőtlenítő használata, egy azonosított fejlesztendő terület, ezért is csatlakozott Magyarország a WHO kézihigiénés programjához. Magyarország adaptálta a „Kézhigiéne az egészségügyi ellátásban” című WHO irányelvet, illetve bevezetésre kerülnek a WHO kézhigiéne fejlesztésére javasolt programok, ennek megfelelően a fekvőbeteg-ellátó intézmények évente elvégzik és értékelik a kézhigiénés gyakorlatukat a WHO Kézhigiénés Önértékelő Rendszer (KÖR) alapján. Ezek szúrópróba szerinti ellenőrzése az egészségügyi hatóság által meghatározott munkatervi feladat részét képezi.

Az önértékelés évenkénti elvégzése, illetve az ennek alapján történő célzott kézhigiénés fejlesztés kiemelt szerepet játszik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorításában, a betegellátás minőségének javításában, hiszen a helyes kézhigiénés gyakorlat elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módja az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének.

A nosocomiális megbetegedések elleni hatékonyabb fellépés érdekében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) az Országos Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság (OIAB) bevonásával kidolgozta az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére és az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítására szolgáló szakpolitikai programot. A program társadalmi egyeztetés alatt áll.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal