orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Sajtóközlemények

Influenza: az antibiotikum nem segít!

2015.01.28. Nyomtatás
Twitter
A fertőzés esélye csökkenthető rendszeres kézmosással, a zsúfolt helyek elkerülésével

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint az elmúlt héten 47.600 fő fordult háziorvosához influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent. A leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. A betegektől vett légúti mintákból a legtöbb esetben az Influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt időszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni.

Az influenza fertőzés kockázata csökkenthető az általános higiénés szabályok betartásával. Fontos a rendszeres kézmosás, vagy ha erre éppen nincs lehetőség, az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát. Zárt terekben gondoskodni kell a gyakori alapos szellőztetésről. Tanácsos mellőzni az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszilkodás), amelyek szintén növelik a fertőzés kockázatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb szociális távolságot (legalább 1 méter) más személyektől. Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való közvetlen kontaktust.

Aki az influenza tüneteit (magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság) észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől. Ha köhög, tüsszent, használjon eldobható papírzsebkendőt.

A gyógyszerszedéssel kapcsolatban az ÁNTSZ különösen fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, így többek között az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik. Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Az influenza azonban vírus, az antibiotikumra nem reagál. Az indokolatlan antibiotikum használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot okozva a világon és ezen belül Európában is.

Az influenza fertőzés elkerülésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Most még a járvány felfelé ívelő szakaszában vagyunk, így a védőoltással csökkenthető a betegség okoza szövődmények kockázata. Tudni kell azonban azt is, hogy a védettség kialakulásához 1-2 hét szükséges, így azt sem lehet kizárni, hogy valaki azelőtt betegszik meg, hogy ez a védettség kialakulna. A háziorvosoknál a térítésmentes vakcina még elérhető, náluk érdeklődhetnek azok, akik még szeretnének védőoltást kérni.

Általános tudnivalók az influenzáról:
https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/jarvanyugy/influenza_2014_2015/gyik.html

Kórházi látogatási tilalmak listája:
https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/jarvanyugy/influenza_2014_2015/20150121-influenza-latogatasi-tilalom.html

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala