orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Milyen szövődmények fenyegetik a hetekig lélegeztetett várandósokat?

2010.02.01. Nyomtatás
Twitter

2010. február 01.

Magyarországon is – hasonlóan a világ más részeihez – a várandósok között arányaiban sokkal gyakoribb az új influenza okozta súlyos megbetegedés és a tragikus kimenetel az egészségesekhez képest. 2009. november és 2010. január 31. között legkevesebb 39 kismamát ápoltak kórházban az influenza A(H1N1)v vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható megbetegedés miatt. Közülük kilencen intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre is szorultak. Az új influenzából 23 kismama gyógyult fel. Jelenleg 11-en vannak kórházban, hárman intenzíven, gy kismamát lélegeztetnek.

A 39 várandós közül mindössze kilencen kaptak védőoltást: közülük 4 főnél a védőoltás és a megbetegedés kezdete között nem telt 14 nap, így nem alakulhatott ki a védettség. A másik 4 esetben több mint két hét telt el a tünetek jelentkezése és az oltás beadása között. Ezekben az esetekben a védőoltás életmentőnek bizonyult: bár megbetegedtek, szervezetük az időben kezdett orvosi kezelés következtében le tudta győzni a fertőzést. Egy kismamánál nem ismert az oltás beadásának időpontja. A 9 oltott, megbetegedett kismama közül hatan meggyógyultak, hárman még kórházban vannak, állapotuk jó, gyógyulnak.

Öt várandós nő halála esetében igazolódott az influenza A(H1N1)v fertőzés. Közülük egyik kismama sem kapott védőoltást. A tragikusan elhunyt kismamák közül két esetben a magzat sem élte túl a megbetegedést. Három esetben császármetszéssel segítették világra a kritikus állapotban lévő kismama gyermekét. Egy szintén fertőzött kismama ikreit is idő előtt kellett császármetszéssel megmenteni. Így eddig 5 koraszülött bizonyítottan a H1N1 vírusfertőzés miatt jött idő előtt a világra.

Az intenzív osztályon életmentő beavatkozás a lélegeztető gép alkalmazása. Azonban mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is lehetnek súlyos szövődményei. Az intubálás során (amikor átjárhatóvá teszik egy eszközzel a légutat) megsérülhetnek a fogak, a garat, a gége, a nyelőcső, a légcső, rendellenesen reagálhat a szív, esetleg erek is sérülhetnek. A lélegeztetéssel elvesztheti a beteg a légúti védelmi funkcióját: a tüdőbe, alsó légutakba közvetlenül bejuthatnak a kórokozók, kialakulhat úgynevezett nozokómiális pneumónia (kórházi baktérium okozta tüdőgyulladás). Extubálás során (amikor eltávolítják a légutat biztosító eszközt) vért köphet a beteg, hosszú hetekig fennálló köhögés kínozhatja. A lélegeztetés szövődményeként számolni kell a légmell (pneumothorax) kialakulásával, ami azt jelenti, hogy a mellhártya két lemeze közé valamilyen ok miatt levegő, vér vagy folyadék kerül és a tüdő teljesen vagy részlegesen összeesik. A tünetek az enyhe rosszulléttől a súlyos nehézlégzésig, az életveszélyes légzési elégtelenségig, illetve a keringés összeomlásáig terjedhetnek. Először hirtelen, többnyire nyugalomban fellépő, éles, szúró, késszúrásszerű mellkasi fájdalom, nehézlégzés és esetleg köpet nélküli, száraz köhögés jelentkezik. A fájdalom kisugározhat az azonos oldali vállba, a mellkasba, hasba.Csak a gyors orvosi segítség teremti meg az esélyt a túlélésre, de még így is, a súlyos, lélegeztetett betegeknek kevesebb, mint a felét sikerül megmenteni.

Mindezen tények ismeretében kijelenthető: az új típusú influenza és annak szövődményei ellen az egyetlen hatásos védekezés a védőoltás, mely különösen fontos a várandósok körében.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály