Szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók, hatósági élelmiszerellenőrök, valamint a közétkeztetés-, az élelmiszer-előállítás és az élelmiszer-forgalmazás területén dolgozóknak szervezett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kreditpontos továbbképzést Budapesten.
A továbbképzés a 2009-ben hazánkban lezajlott Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP) mutatta be a módszertantól a kiértékelésig. Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos megnyitóját követően prof. dr. Bíró György előadásában a hazai táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatok módszereit és eredményeit ismertette. A program rendező házigazdájaként dr. med. habil. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi intézet főigazgató főorvosa beszélt az OTÁP 2009 vizsgálat előzményeiről és eredményeiről. Kiemelte: az OTÁP 2009 során gyűjtött módszertani tapasztalatok kivételes jelentőséggel bírnak, mivel hazánkban a felnőtt lakosság körében – a kérdőíves felmérés mellett és azzal egy időben – először zajlott országos reprezentatív mintán antropometriai méréssel egybekötött táplálkozási felmérés. A felmérés során a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával együttműködésben dietetikusokat, védőnőket és szakápolókat képeztek ki a mérési és kérdezéstechnika elsajátítására, akik a vizsgálati személyeket otthonukban keresték fel; egységes, hitelesített SECA típusú mérőeszközökkel megmérték testmagasságukat, testsúlyukat és derékkörfogatukat valamint a nemzetközileg elfogadott önkitöltős 3 napos táplálkozási naplóval gyűjtöttünk adatokat táplálkozási szokásaikról.
Ezt követően az OÉTI szakemberei az OTÁP 2009 vizsgálat részleteit osztották meg a hallgatósággal. Így többek között előadás hangzott el a vélt testömeg, a testmagasság és a testtömeg-index megbízhatóságáról; a mikrotápanyagok, a vitaminok, az ásványi anyagok beviteléről; a táplálkozási szokásokról. A program a kérdésekre adott válaszokkal zárult.
A továbbképzést egészséges élelmiszerek bemutatója színesítette.
Az OTÁP 2009 vizsgálatról bővebben: http://www.oeti.hu/?m1id=16&m2id=169
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály
Képek a továbbképzésről: