orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A szezonálisan üzemelő medencés fürdőhelyeknél több, a folyamatosan működőknél kevesebb volt a probléma a nyáron

2012.09.26. Nyomtatás
Twitter
Szinte minden medencés fürdőhelyet legalább egyszer ellenőriztek a szezonban munkatársaink

Összesen 1.121 ellenőrzést végeztek a szezonban a népegészségügyi szakigazgatási szervek közegészségügyi felügyelői a medencés fürdőhelyeken. 522 egységet kerestek fel, ami azt jelenti, hogy a létesítmények 93 százalékába jutottak el a fürdőszezon ideje alatt, sok helyre többször is visszatértek. A különböző szabálytalanságok miatt több mint félmillió forint bírságot szabtak ki.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal összesítése szerint az idén a korábbi évekhez kevesebb, 560 darab fürdőt üzemeltettek a szezonban, ebből 325 kifejezetten csak a nyári hónapokra nyitott ki. Az ellenőrzött egységek 44 százaléka maradéktalanul betartotta a közegészségügyi előírásokat, negyedükben azonban több szabálytalanságot is találtak felügyelőink.

A vízminőséggel elsősorban az úgynevezett töltő-ürítő medencéknél volt probléma. Az elvégzett hatósági bakteriológiai vízminta vizsgálatok alapján 60 százalékuk kifogásolt minősítést kapott, míg ez az arány a korszerűbb vízforgatós létesítményeknél 21 százalék volt. Kifogásolt eredmény esetén a népegészségügyi szakigazgatási szervek vizsgálják a működtetés körülményeit, keresve a rossz vízminőség okát. Az üzemeltetőt határozatban kötelezik a megfelelő minőség biztosítására, melyet munkatársaink szigorúan ellenőriznek.A vizsgálatok során törekedni kell arra, hogy a fürdőhelyeket a legnagyobb terhelés idején ellenőrizzék, vagyis akkor, amikor sok a vendég. A jogszabály szerint a medencéknél ez 75 százalékos telítettséget jelent, így lehet reális képet kapni a vízminőségről. Általános tapasztalat, hogy az egész évben üzemelő medencés fürdőhelyeknél kevesebb a probléma, vélhetően a folyamatos megfelelési kötelezettségből adódó rutin miatt.

A felügyelők a vízminőség mellett a medencék környezetét, a strandok területét is ellenőrzik. Az idén sok probléma volt a dohányzóhelyek megfelelő kijelölésével. Gyakorta visszatérő hiányosság volt, hogy az üzemeltetők nem teljesítették az önellenőrzésre vonatkozó kötelezettségüket, nem vezették megfelelően az üzemnaplót illetve elmulasztották frissíteni az üzemeltetési szabályzatot. Több helyen az is előfordult, hogy túllépték a medence egyidejű terhelésére vonatkozó szabályokat, vagyis túl sok embert engedtek egyszerre a vízbe. Visszatérő probléma a járófelületek, burkolatok töredezettsége, de az üzemeltetők folyamatosan gondoskodtak ezek kijavításáról.

Az országos ellenőrzések során 525 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők, a kiszabott bírságok várható összege meghaladja a félmillió forintot. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz fürdővíz által terjesztett tömeges megbetegedésről, illetve súlyos balesetről nem érkezett bejelentés a nyári hónapokban. Az egész évben nyitva tartó medencés fürdőhelyek ellenőrzése a főszezonon kívül is folytatódik.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Videóinkban dr. Kovács Márta, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztályának vezetője beszél a tapasztalatokról:
http://youtu.be/o9fKXtykQ_Q & http://youtu.be/S9Jt6WtQZiA