orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Fáradtságűzőnek, aktivitásfokozónak: mozgás, gyümölcs, nevetés!

2011.07.08. Nyomtatás
Twitter

2011. július 8.

Erős hányingert és hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat a túlzott koffeinbevitel. A fiatalok körében oly népszerűenergiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet. A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea, stb.) 120 mg körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez elérheti akár a több száz mg-ot is. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egyetért a népegészségügyi termékadó tervezett bevezetésével, mert így a legveszélyeztetettebb korosztály (gyermekek, tinédzserek) feltehetően kevesebb energiaitalt fogyaszt majd.

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként. Nem szabad elfeledkezni azonban arról, hogy az energiaitalok koffeint, és más, a koffein hatását felerősítőösszetevőket tartalmaznak. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott egyének, vagy 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet laboratóriumi vizsgálatai szerint a Magyarországon forgalomba lévő energiaitalok koffeintartalma 12-120 mg/100 ml között változik, ami megfelel 30-300 mg koffeinnek adagonként (250 ml).

A koffein stimulálja a központi idegrendszer és anyagcserét, értágító, hörgőtágító, szívfrekvencia- és összehúzódás-növelő hatása van. A koffeinnel szemben nagyon hamar tolerancia alakul ki, ezért ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiség bevitele szükséges, ekkor azonban már jelentkezhetnek a mellékhatások. Ahogy a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a dohányzásra való rászokással, az energiaital az első lépést jelentheti az alkoholfüggőség és a drogokhoz való pszichés függőséghez. A koffein dehidrációs hatását a fizikai aktivitás is fokozza, így az intenzív sportolás közben elfogyasztott energiaital hatására az erőteljes izzadás következtében olyan mértékű folyadékvesztés is felléphet, hogy ez akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

 

Az energiaital-fogyasztás hatása a gyermeki szervezetre

A gyors növekedés és agy fejlődési szakaszában a megfelelő alvás és táplálkozás alapvető fontosságú. A koffeintartalmú energiaital fogyasztása – felborítva az alvás ébrenlét ritmusát – egészségrontó hatású. Gyakori a kombináció az alkohollal, fokozott ennél az érzékeny korosztálynál a kiszáradás veszélye is.

 

Hazai tapasztalatok az energiaitalok fogyasztása kapcsán

Az iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében a legelterjedtebb az energiaital fogyasztás. Szinte mindennaposnak tekinthető, hogy általános és középiskolás gyerekek tanítás előtt és alatt rendszeresen fogyasztanak energiaitalt, és gyakran a 1,5-2 l-es terméket részesítik előnyben, így az elfogyasztott napi mennyiség nem korlátozódik a korábban megszokott 250 ml-re. Az OÉTI által 2008-ban végzett iskolai táplálkozás-egészségügyi környezetfelmérés eredményeiből kitűnik, hogy az iskolai büfék egynegyede árusít energiaitalokat, és az ital automaták három százalékában szintén megtalálhatók ezek a termékek, egy másik 2010. évi vizsgálat szerint a 10-14 éves gyermekek egy ötöde energiaitalt iszik reggelire.

 

Lakossági figyelemfelhívás az energiaitalok kapcsán

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az OÉTI, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, az Oxiológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Szakmai Kollégium, valamint a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium 2010. márciusában tudományos konferenciát tartott annak érdekében, hogy felhívja a szakma és a lakosság figyelmét az energiaital túlzott fogyasztásának kockázataira, valamint ennek kapcsán közös felhívást adtak ki, melyhez azóta több intézmény és szervezet is csatlakozott.

  • A 18 éves kor alatti gyerekeket oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat!
  • A szülők ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek arra, hogy azok lehetőleg ne is fogyasszanak ilyen terméket!
  • Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítőital vagy víz helyett!
  • Az energiaitalok koffeintartalmát a terméken fel kell tüntetni, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! A forgalomban lévő energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma magas, akár háromszorosa is lehet egy csésze kávé koffeintartalmának.
  • Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffeinbevitel a magzat, vagy a csecsemő szervezetébe juthat, egészségre káros hatású.
  • Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.
  • Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavarhoz vezethet.
  • Az energiaitalokat a 18 év alattiaknak szóló TV-műsorok reklámidejében, illetve egyéb, e korosztálynak szóló médiatermékekben, valamint a 18 év alatti fiatalokat is célzó rendezvényeken ne lehessen reklámozni!
  • Minden olyan energiaital címkéjén, amely magas koffein-tartalmú, jelenjen meg a „18 éven aluliaknak, várandós nőknek és szoptatás alatt, valamint koffein-érzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott”felirat!
  • Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet.
  • Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését!

A koffein, a taurin és a glukuronolakton nem szükségesek a szervezetnek. Így az energiaitalok fogyasztását semmilyen táplálkozási cél nem indokolja. A fizikai és mentális teljesítőképesség fokozásának, különösen a gyermekek és fiatal felnőttek körében, népegészségügyi szempontból lényegesen támogathatóbb eszköze az egészséges életmód, melynek nem része az energiaital fogyasztása.

 

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály