orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Tudományos ülés dr. Pintér Alán egykori országos tisztifőorvosra emlékezve

2011.11.08. Nyomtatás
Twitter

2011. november 8.

Emlékülésen idézték meg a résztvevők dr. Pintér Alán, a környezetegészségügy kiemelkedő alakja munkásságát és tudományos örökségét halálának 10. évfordulója alkalmából az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Pintér Alán özvegye, Gondár Eszter (felvételünkön a kép előterében, a résztvevők között).

-

Az emlékülés rendezőjeként először dr. Dura Gyula (bal oldali képünkön), az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgatója beszélt a jelenlévőknek (az emlékülés résztvevőinek egy része jobb oldali képünkön) hazai környezetegészségügyi programokról és azok eredményeiről, illetve a környezetegészségügy két évtizedes fejlődéséről, a környezet és a lakosság egészségi állapota közötti összefüggésekről.

-

-

Dr. Rudnai Péter a környezetegészségügy szolgálatában végzett környezet-epidemiológia vizsgálatokról tartott beszámolót, dr. Szabó Zoltán az egészségügyi hulladékok kezelésének környezetegészségügyi értékeléséről beszélt, dr. Vaskövi Éva „A települések levegőminőségének környezetegészségügyi értékelése a levegőminőségi index alkalmazásával” címmel tartott előadást, melyet dr. Beregszászi Tímea követett, a települések levegőminőségének retrospektív környezet-egészségügyi értékelése témában, illetve Barna Zsófia foglalta össze a hazai környezeti Legionella előfordulás egészségkockázatát.

Dr. Major Jenő a genetikai toxikológia szerepéről értekezett. Dr. Pikó Henriett, dr. Karcagi Veronika előadása az „Epigenetikai tényezők szerepe genetikai betegségek kialakulásában” témakörével foglalkozott. Dudás Beáta, dr. Pikó Henriett, dr. Karcagi Veronika a Microarray technikák alkalmazásáról ejtett szót. A vízzel terjedő betegségek és a klímaváltozás összefüggését dr. Vargha Márta tárta fel, míg Kern Anita a „Viroclime – a klímaváltozás hatása a vízzel terjedő vírusokra” címmel tartott beszámolót.

Az emlékülést dr. Páldy Anna előadása zárta, melynek címe „Új kihívások a környezet-egészségügyben, ezek indikátorai és vizsgáló módszerei, különös tekintettel a térinformatikára”.

ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály